28. september 2007 kell 11:46

ÜRO raportöör: valitsus ei pööra diskrimineerimisle piisavalt tähelepanu

Senegalist pärit ÜRO rassilise diskrimineerimise eriraportöör Doudou Diene ütles täna välisministeeriumis esinedes, et Eesti valitsus on diskrimineerimise kui probleemi tähelepanuta jätnud.

Negatiivse punktina tõi ÜRO sõltumatu ekspert välja, et diskrimineerimise osas tunnetas ta erinevusi hinnangute osas. "Valitsuse esindajad ei pööra piisavalt tähelepanu diskrimineerimise probleemidele," nentis ta. "Esineb vastuolu kodanike ja valitsuse vahel," seletas ekspert. Mis veelgi olulisem, "valitsus ei kuula piisavalt, mida kogukondadel on vaja väljendada".

Eesti oli viimane riik, keda raportöör oma missiooni käigus külastas. Enne käis ta 15 erinevas riigis uurimaks diskrimineerimist.

Balti riikidesse otsustas ta tulla, sest ajalool on oluline roll diskrimineerimisel: "Kuna Balti riikidel on keeruline ajalooline pärand, soovisin näha, kuidas on tänapäeva tingimustega toime tuldud." Teise põhjusena nimetas Diene asjaolu, et mujal Euroopas võib täheldada demograafilist survet - Aasiast, Aafrikast ja mujalt. "Tahtsin näha, kuidas Balti riigid surveks valmis on. Hetkel seda survet väga ei ole," nentis ekspert.

Raportöör külastas erinevaid poliitilisi aparaate ja rahvusgruppide esindajaid ning vähemusi.

Kohtumistel küsis raportöör kolm küsimust: kas teie riigis toimub diskrimineerimine, kui jah, siis millisel kujul ning millised võiksid olla lahendused.

Autor: ÄP praktikant

Hetkel kuum