Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Emotsionaalselt raske vabadus

  Endine KPMG osakonnajuht ja tunnustatud maksuspetsialist Kadri Arula leidis end septembris ootamatult töötuna, sest töökohavahetus ei õnnestunud ootuspäraselt.
  Kuigi kõrvaltvaatajale tundub, et talle peaks uusi pakkumisi uksest ja aknast sisse sadama, selgus peagi, et uue töö leidmine ei lähegi nii lihtsalt. Üks põhjus peitub kindlasti selles, et ta soovib teha kannapööret ja leida tööd hoopis uues valdkonnas, mitte jätkata karjääri audiitorfirmas.
  Töötuna leidis Kadri Arula end aga seetõttu, et vahetas suve hakul oma tasuva ja turvalise töökoha põneva väljakutse vastu Hansapangas, mis kahjuks ei osutunud sobivaks.
  Arusaamine, et ta on äkki tööta, tabas teda kui külm dušš. "Ma polnud selleks valmis. Muidugi olin vahel ette kujutanud, kui tore oleks paar kuud mitte midagi teha, aga nüüd, kui see olukord käes on, ei suuda ma seda täiel rinnal nautida. Püüan küll endale sisendada, et võtaksin seda kui puhkust, aga ikka pesitseb kusagil peas hirm, et pangakontole täiendavaid kroone ei laeku ja autoliising ning korterilaen vajavad maksmist," räägib Arula, kelle teismeline poeg ja aktiivne elustiil nõuavad oma väljaminekuid. Näiteks juba ammu planeeritud aastalõpureisist ei suudaks ta loobuda.
  Uut tööd hakkas Kadri Arula otsima aga seetõttu, et oli KPMGs töötanud juba kümme aastat, alustanud assistendina ja jõudnud välja maksuosakonna juhi kohale. "Siis tundsin, et piir tuli ette ja organisatsiooni edasine areng ei motiveeri mind enam. Kuna aga mina ei saanud neid protsesse mõjutada, hakkasin ise ringi vaatama."
  Talle sai ka selgeks, et samas rollis ta jätkata ei soovi, sest töö audiitorbüroos tähendas suhteliselt suurt bürokraatiat ja reegleid, mis lõpuks väsitama hakkasid. Pigem eelistaks ta loomingulisemat ja enam suhtlemist võimaldavat töökohta.
  "Tahaksin leida tööd kas finants- või personalivaldkonnas. Samas meeldiks mulle töötada jätkuvalt rahvusvahelisel tasandil," on Arula oma uue töökoha kriteeriumid läbi mõelnud.
  Samas pole tal aega pikalt ringi vaadata ja sobivat tööd oodata.
  Kuigi küllaltki hästi tasustatuna, ei kogune Eestis tippspetsialistile siiski piisavalt kopsakat tagavara, mis võimaldaks rahulikult vaba aega nautida. Kadri tunneks end tunduvalt paremini, kui ta teaks, et jaanuarist oleks tal juba kindel töökoht olemas, mis oleks südamelähedane ja samas võimaldaks ka säilitada senist aktiivset elustiili.
  Siiski tundub Arulale, et võimalikud tööandjad pelgavad temaga rääkides ka liiga kõrgeid nõudmisi, eriti palgasoovi. Näiteks on ta uurinud ka töötamise võimalusi avalikus sektoris, kuid hoolimata ajakirjanduses kajastatud hiigelpalgatõusu müütidest, on seal pakutavad palgad ikkagi ootustest oluliselt madalamad. Kadri on kogenud ka muudel juhtudel, et informatsioon tema viimase tööandja poolt pakutavast palganumbrist lõpetab edasised läbirääkimised.
  "Minu viimane töökohavahetus ei toimunud kindlasti enam palga pärast. Huvitava töö korral olen valmis ka senisest väiksema raha eest töötama - palju sõltub ka teistest hüvedest ja kompensatsioonidest, arenguvõimalustest organisatsioonist. Töötasu ei koosne ju tänapäeval heas organisatsioonis ainult rahast."
  Kadri siiski usub, et talle sobiv töökoht on olemas, ainult et selleni jõudmine võtab aega. Ta on saatnud personaliotsingufirmadele ja ka oma suhtevõrgustikule CVsid. Samas ei usu ta, et sobiva töökoha lehe kaudu leiab, pigem loodab tuttavatele ja heale õnnele.
  Kuigi praegu on tal juba üks üsna kindel tööpakkumine olemas, ei taha ta seda kiirustades vastu võtta. Pigem veidi ringi vaadata ja olla kindel, et töö ja ettevõte tema jaoks ikka võimalikult sobivad oleksid. Eks teeb üks senikogetud õppetund ka ettevaatlikumaks.
  Põhjuseid, miks hea spetsialist kohe rakendust ei leia, on kaks. Esiteks, suurele andekusele eelistatakse üha enam inimese isiksuseomadusi. Viimaseid me muuta ei saa.
  Teiseks, üha enam on ettevõtetes tööprotsessid standardiseeritud, innovatsiooni ning loovuse aeg on möödas. Inimene peab vastama ametijuhendile. Seega võib inimese andekus talle isegi kahjuks tulla.
  Otsides oma kümneaastasest töökogemusest lähtudes tööd maksuspetsialistina ja välistades avaliku sektori ja nähtavasti konkurentsikeelu tõttu ka teised audiitorfirmad, ei olegi eriti palju võimalusi tööd leida.
  Tundub, et uue töö leidmise muudabki raskeks see, et taheti vahetada eriala. Finantsvaldkonna teadmised ja töökogemus ei aita eriti palju mõnes teises valdkonnas tööd leida. Personalitöö nõuab erinevaid teadmisi ja oskusi. Personalitööd valides tuleb karjääri uuesti nullist alustada ja palgatase on ka sellele vastav.
 • Hetkel kuum
Andi Pleskovski: tänavuse aasta hea ja halb stsenaarium büroopindade turul
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Sel aastal on büroopindade turul kõige tõenäolisemad kaks stsenaariumi, millede puhul oleneb realiseerumine eelkõige arengutest majanduses, kirjutab RE Kinnisvara partner Andi Pleskovski.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
USA tugev tööjõuturg pani aktsiaturud langema
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Ühendriikide tööjõuturu ootamatult hea seis koos poole sajandi madalaima töötusega ehmatas täna aktsiaturud langema.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Rootsit tabanud pankrotilaine räsib enim ehitust
Rootsi pankrottide arv tõusis jaanuaris vähemalt kümne aasta suurimaks, pankrotistujatest viiendik on ehitusettevõtted, kirjutab Bloomberg.
Rootsi pankrottide arv tõusis jaanuaris vähemalt kümne aasta suurimaks, pankrotistujatest viiendik on ehitusettevõtted, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.