Merkel kärbib maksuparadiisi tiibu

20. veebruar 2008, 18:43

Saksa liidukantsler Angela Merkel esitas
tänasel kohtumisel Berliinis Liechtensteini valitsusjuhile Otmar Haslerile
konkreetsed ettepanekud, mille elluviimine peaks oluliselt kärpima
maksupetturite võimalusi vürstiriigi pankades.

Merkeli sõnul ei ole hea, et Liechtensteini pangad võimaldavad välisriikide kodanikel toime panna õigusrikkumisi. Liechtenstein peab Merkeli hinnangul tulevikus tegema maksukuritegude uurimisel konstruktiivset koostööd OECD-ga ning rakendama Euroopa Liidu rahapesu ja pettustega võitlemise vastast direktiivi. Liechtensteini valitsusjuht reageeris tagasihoidlikult, tähendades, et riigis asuvaid sihtasutusi ei tohiks automaatselt seostada maksudest kõrvalehiilimisega.

Saksa välisluure kätte toimetatud salajaste andmete põhjal on Liechtensteini LGT panga arvetel ligi 4 miljardit eurot Saksa maksuametil saamata jäänud raha. Saksa riik maksis andmete kättetoimetajale 5 miljonit eurot vaevatasu. Avalikkusele teadaolevalt on suurim maksupettur Saksa Posti eksjuht Klaus Zumwinkel 1 miljoni euroga. Täna langes kahtlus ka riigisektori esindajale.

Baieri liidumaa kõrge ametnik, maksuameti huviorbiiti sattunud andmekaitseinspektsiooni juht Klaus-Michael Betzl teatas, et peatab vabatahtlikult oma volitused edasise selgimiseni. Süüdi Betzl ennast ei tunnistanud.

Kuna Liechtensteini seaduste järgi ei ole maksudest kõrvalehoidmine seadusega karistatav, siis ei näe vürstiriik ka kohustust teisi riike sellest teavitada. Lisaks hoitakse rangelt pangasaladust. Saksamaa rikkad kasutavad Liechtensteinis asutatud erafonde ja sihtasutusi maksudest kõrvalehoidmiseks. Liechtenstein on nüüd teatanud, et plaanib sihtasutusi puudutavaid seadusi muuta.

Tuleval nädalal peaksid Euroopa Liidu sise- ja justiitsministrid otsustama Liechtensteini liitumise Schengeni viisaruumiga. Maksuskandaalist hoolimata arvatavasti takistusi ei tehta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. May 2008, 09:52
Otsi:

Ava täpsem otsing