Katri Soe • 20. veebruar 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Saksamaa ja Liechtenstein sõdivad maksude pärast

Saksa poliitikud nõuavad Liechtensteinile majandussanktsioonide kehtestamist ning on seisukohal, et selle Euroopa südames asuva maksuparadiisi kaotamisega peaks tegelema ka Euroopa Liit.

Liechtensteini esindajad omakorda on Saksamaa seisukohtade üle nördinud, prints Alois von und zu Liechtenstein ütles eile otse välja, et Saksamaa tegelgu oma nõrga maksusüsteemiga ja ärgu sekkugu teise riigi siseasjadesse. Ühtlasi üritab Liechtenstein seada kahtluse alla Saksa valitsuse tegevuse varastatud andmete ostmisel ja selle põhjal korraldatava läbiotsimiste kampaania.

USA majandusleht The Wall Street Journal väidab, et Saksa välisluureteenistusele viie miljoni euro (78 mln kr) eest Liechtensteini LGT panga salajased andmed müünud isik on keegi Heinrich K., sama panga endine töötaja, kes praegu varjab end Austraalias. Saksa press on selle väite kahtluse alla seadnud, kuna maksuameti käes on rohkem andmeid, kui see mees väidetavalt varastas.

Saksa maksuamet jätkab läbiotsimisi maksudest kõrvalehoidmises kahtlustatavate kodanike juures. Maksupettuse kahtlus lasub muuhulgas ka Bayeri liidumaa andmekaitseinspektsiooni juhil Karl-Michael Betzlil, kes täna teatas ametist tagasiastumisest. Eile külastas maksuamet kahtlusaluste kundede maksupettuste asjus Hamburgis asuvat Berenbergi panka ja Shveitsi UBS panga esindust ning Metzler panka Münchenis. Seni prominentseima maksupetturina on avalikkusele teada möödunud nädalal ametist tagasiastunud Saksa Posti juht Klaus Zumwinkel. Maksudest kõrvalehoidmises kahtlustatakse ka tema venda, samuti tuntud äritegelast Hartwig Zumwinkelit.

Oletatakse, et seadusega Saksa maksuametile kuuluvat raha on Liechtensteini pankade salajastel arvetel kokku neli miljardit eurot. Rahandusminister Steinbrück on öelnud, et tulevikus on plaanis raskendada summade paigutamist Saksamaalt Liechtensteini pankadesse.

Saksa kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Peer Steinbrück kohtuvad täna õhtupoolikul Liechtensteini peaministri Otmar Hasleriga, teemaks Liechtensteini võimalik koostöö maksupettuste avastamisel.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt