Saksamaa kingib Liechtensteini pankade salaandmeid edasi

26. veebruar 2008, 16:02

Saksa rikkurid, kes Liechtensteini
pangasaladusele lootes maksudest kõrvale hiilisid, on suures osas juba
paljastatud, põhjust väriseda on nüüd aga ka ülejäänud maailmal.

5 miljoni euro (78 mln kr) eest Liechtensteini LGT panga salajased andmed ostnud Saksa valitsus on nõus neid teistele riikidele tasuta edasi andma, kirjutab tänane Spiegel Online. Huvi võimalike maksupetturite avastamise vastu on juba ilmutanud Soome, Rootsi, Norra ja Holland. Taani valitsus seevastu on kriminaalsel teel saadud Liechtensteini salaandmed ära põlanud. Eesti maksuamet lubas oma kommentaari selle teema kohta lähiajal aripaev.ee toimetusele saata.

Tegemist on Liechtensteini panga kontoväljavõtetega, aga ka salvestatud vestlustega, kus kunded küsivad pangalt nõu, kuidas kõige paremini maksupettust korraldada.

Andmed Liechtensteini LGT panga kundede salajaste andmetega müüs Saksa Välisluurele Heinrich Kieber, nimetatud panga endine töötaja. Kieberi kätte sattusid salajased andmised tänu sellele, et mees tegeles panga paberarhiivi digitaliseerimisega. Kieber müüs varastatud materjali ka USA ja Suurbritannia, samuti Kanada, Austraalia ja Prantsusmaa valitsustele, kelle kodanikud samuti maksuametile kuuluva raha Liechtensteini peitsid. Saksa pressi andmetel elab Kieber praegu valenime all Austraalias.
Saksamaal on tänu Kieberile paljastatud 91 maksupetturit, veel 72 on oma puudulikult makstud maksud vabatahtlikult ise maksuametile üles tunnistanud. Prominentseim maksupettur on avalikkusele teadaolevalt Saksa Posti eksjuht Klaus Zumwinkel, kes nihverdas Liechtensteini sihtasutuse kaudu maksuametist mööda 1 miljon eurot. Kokku on uurimise all ligi 1000 võimalikku maksupetturit, kätte loodetakse saada vähemalt 200 miljonit eurot. Suurbritannia maksuametil on Liechtensteini kadunud ligikaudu 100 miljonit naela.

Liechtensteinis pole maksudest kõrvalehiilimine kriminaalselt karistatav, vürstiriik teeb teiste riikidega koostööd ja avaldab pangasaladust vaid juhul, kui ilmneb rahapesu või terrorismi rahastamise kahtlus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. February 2008, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing