Eksperdid: aeg hakata aktsiaid taas kotti pistma

21. veebruar 2008, 07:11

Eksperdid soovitavad taas soetama hakata
Tallinna börsil noteeritud aktsiaid ja usuvad Baltikat, Tallinki, Arco Vara ja
Olympicut kasvavat aasta lõpuks praegusest isegi enam kui 50%.

Kõrvutades Hansapanga, LHV ja Norra Orion Securitiesi Tallinna börsil noteeritud ettevõtete 6-12 kuu hinnasihte praeguste hindadega, on kasvuruumi kamaluga. Ühel maaklerite lemmikul, Eesti Telekomil, on sihiks näiteks 133 krooni, praegu kaupleb aktsia 118-119 krooni piirides. Ehk aktsial on võimalikku kasvuruumi ligi 12%.

Suurimad käärid praeguste hindade ja sihtide vahel on peidus Baltikal (98%), Tallinkil (70%) ja Olympic EG-l (55%).

"Istuksin ikkagi veel kaevikus. Lahinguväljale veel ei tormaks. Kaeviku servalt piiluksin aga välja küll. Praegu panustaksin ennekõike Eesti Telekomi ja Normasse Eestis ning TEOsse Leedus. Need on stabiilsed ettevõtted, kes maksavad korralikult dividendi, samuti ei mõjuta (neid niivõrd - toim.) üldine majanduse käekäik," vastas LHV analüütik Erki Kert küsimusele, kes võiksid tänavu olla regiooni parimad "esinejad".

"On kätte jõudnud paras aeg taas suurendada aktsiate osakaalu portfellides," lausus Pavel Lupandin Hansabank Marketsist. Ta soovitas aastases perspektiivis eelkõige likviidsemaid aktsiaid, mis ebakindlatel aegadel on teistest rohkem alla müüdud, kuid millel on agressiivne pikaajaline laienemisstrateegia (OEG ja Baltika) või mille kliendibaas asub suuresti Baltimaadest väljas, nagu Tallink.

Kerti sõnul tasuks silma peal hoida ka Tallinna Kaubamajal, ostuga aga võiks veel oodata, vähemalt suveni. Poliitilist otsust ootab Kerti sõnul aga Saku Õlletehas, mida on räsinud mõnevõrra kella kaheksane alkoholipiirang Harjumaal. "Kui üle Eesti kehtestatakse ühtne alkoholi müügikeeld hilisemale ajale, siis tasuks panustada ka Saku Õlletehasesse," kommenteeris Kert.
Hinnangud üsna erinevad

LHV ja Hansapank on eri meelel Baltika, Olympic EG ning Merko suhtes. LHV soovitab eelpool mainitud aktsiaid müüa, Hansapank osta. Kusjuures Merko ostusoovitus tuli eile, mispeale aktsia kerkis päevasiseselt isegi 4,7%, viimase 18 kuu rekordini.

"Baltika puhul häirib meid liigne koduturu osatähtsus ettevõtte tulemustes. Laienemine ning majanduskasvu aeglustumine on avaldanud mõju. Väljaspool Eestit, kui Venemaad mitte arvestada, on firma väljavaated head," lausus Kert.

Kommentaarid

Joakim J. Helenius, Trigon Capital ASi omanik
Ma oleks väga rõõmus, kui sa ütleksid mulla aasta lõpus, et olin loll, aga kui peaksin praegu arvama, siis usun küll, et Olympic EG aktsia tõuseb 50 protsenti, aga Baltika ja Tallinki oma langeb 50 protsenti aasta lõpuks. Võib-olla isegi rohkem.

Olen investeerinud juba pikka aega ja väga lihtsate reeglite järgi. Miks ma ühte usun ja teise mitte, seisneb selles, et Olympic EG-l on väga tugev ja stabiilne käive ja väga tugev bilansileht, samas näiteks Baltikal ja Tallinkil on ebakindel käive ja ausalt öeldes väga nõrk bilansileht. Arvestades ka praegust ebakindlat majandusolukorda, ei usu ma, et see muutub hetkega.

Sten Sumberg, SEB Enskilda aktsiaturgude üksuse juht
Kui majandused maanduvad pehmelt, on need väga realistlikud hinnasihid. Sellise stsenaariumi korral on tõesti aktsiaturg praegu väga odav ja on lihtne argumenteerida hinnatõusuruumi üle.

Praegu on aga väga raske näha, kuidas majandused maanduvad, ja seda peegeldavad ka aktsiahinnad.

Kui sa aga usud majanduse pehmesse maandumisse, siis peaksid olema täna ostmas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2008, 07:11
Otsi:

Ava täpsem otsing