Robot õpib rääkima

05. märts 2008, 22:14

Suurbritannia Hertfordshire'i ülikooli
teadlased ehitasid humanoidroboti, mis hakkab sarnaselt inimlapsega keelt
õppima.

Plymouthi ülikooli juhitava projekti ITALK (Integration and Transfer of Action and Language Knowledge in Robots) keskendub robotite liikumise ja keeleoskuse vahelistele seostele. Selle projekti raames ehitatud meetripikkune robot iCub hakkab keelestruktuure omandama tegevuse jälgimise ja kasvataja kommentaaride kuulamise teel, kirjutas fyysika.ee Science Daily vahendusel.

Sarnaselt inimlapse arenguga peaks ka iCub omandama võime ära tunda lihtsamaid objekte ja neid siis ümber paigutada, samal ajal oma tegevust lihtsate lausetega kommenteerides.

Niisugune lähenemine tagab positiivse tagasisidega õppeprotsessi, mis võimaldab robotil iseseisvalt uusi seoseid genereerida ja õppida ka tegevusi, mida talle otseselt kasvatuse käigus sisse ei programmeerita.

Peamine eesmärk on siiski arendada roboti keelelisi võimeid. Projekti ühe juhtivteadlase professor Kerstin Dautenhahni sõnul loodavad nad järgneva aastaga jõuda niikaugele, et tavainimene suudaks iCubile lihtsamaid keelestruktuure õpetada, laiemas plaanis on see samm edasi niinimetatud sotsiaalsete robotite loomisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. March 2008, 22:13
Otsi:

Ava täpsem otsing