Puidu sisseveo Venemaalt võib unustada

17. aprill 2008, 12:23

ASi Toftan tegevdirektori Martin Arula
sõnul likvideerib puidu tollimaksu uus tõus Venemaa puiduekspordi
Eestisse, kirjutas dv.ee.

Võrumaal saematerjale tootva ettevõtte ASi Toftan tegevdirektor Martin Arula sõnul suureneb 2009. aasta 1. jaanuaril Venemaal tollimaks 50 euroni toorpuidu kuupmeetri eest.

Arula seletas, et juba möödunud aastal kehtestatud 10 euro suurune tollimaks käis nende ettevõttele üle jõu. "Nüüd oleme me läinud täielikult Eesti ja Läti toorpuidule üle. Oma viimase partii toorpuitu tõime me Venemaalt 2007. aasta septembris," kommenteeris Arula. "Arvestades, et praegu ostame me toorpuitu sisse hinnaga 70-75 eurot kuupmeeter, siis tollimaks 50 eurot kuupmeetri eest ei tule kõne allagi. Järgmise aasta esimesel jaanuaril likvideeritakse toorpuidu eksport Venemaalt täielikult. See hind on liiga kõrge ka teiste saeveskite jaoks," lisas ta.

Stora Enso osakonnajuhataja Marek Kase ei oska praegu hinnata, kuidas aprillis toimunud tollimaksu suurenemine mõjutas nende ettevõtet. «Aprillis me toorpuitu sisse ei ostnud. Järgmisel nädalal on meil kavas arutada ettevõtte juhtkonnaga uusi imporditingimusi. Üks vastuvõetav variant oleks, kui Venemaa metsa müüjad laseksid toorpuidu hinna alla, kompenseerides sellega tollimaksu suurendamist. Kuid see on väheusutav. Stora Enso ostab toorainet sisse näiteks ka Lätist ja Leedust. Nii et meil on mõtlemisaega,» seletas Kase.

Mööblitootjad säilitavad rahu. Mööblifirma ZIP Mööbel juhataja Iolanta Demahina teatas dv.ee-le, et tollimaksu suurendamine Venemaa poolt vaevalt mööblipoe hinnasilte mõjutab: "Nagu kõik hinnad Eestis, kasvavad ka mööblihinnad vaikselt. Seega me ei näe praegu põhjust neid veel kord tõsta.»

Tollimaks on juba varem teinud läbi mitu tõusu: 1. juulist 2007 4 eurolt 10 eurole, selle aasta 1. aprillist 15 eurole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2008, 12:20
Otsi:

Ava täpsem otsing