Rootsi monopol tõmbab pidurit

1706-aripaev 22. aprill 2008, 08:55

Rootsi riikliku hasartmängumonopoli liiga
edukaks ettevõtteks teinud endine riskikapitalist Jesper Kärrbrink teatas eile,
et lahkub ametist.

"Järjest selgemaks sai, et minu ideed sellest, kuidas Svenska Speli juhtima peaks, lähevad lahku omaniku ettekujutusest," põhjendas Kärrbrink lahkumist Rootsi päevalehele Svenska Dagbladet.

Samal päeval oli leht avaldanud intervjuu endise põllumajandusministri Margaretha Winbergiga, kelle Rootsi valitsus aprilli alguses riikliku hasartmängumonopoli juhatuse esimeheks nimetas. Mitmed Winbergi mõtted, näiteks mängude reklaamimise ideed, on risti vastuolus riskikapitalist Kärrbrinki senise kursiga.

Nii ütleb Winberg, et hasartmängude reklaam peaks rohkem sarnanema Rootsi riikliku alkoholimonopoli reklaamidega, mis on pigem hoiatava ja eemalepeletava sisuga. Kärrbrinki käe all on sotsiaalse vastutuse ettekäändel riigi kontrolli all oleva Svenska Speli reklaamid olnud pigem "informatiivsed" ehk teisisõnu kutsunud rootslasi riikliku mängumonopoli järjest uusi ja uusi hasartmänge mängima.

Tulemused pole lasknud ennast oodata. Mullu näiteks kasvas Svenska Speli kasum 9%, 5,2 miljardile Rootsi kroonile. Suure osa sellest tulust kasutab Rootsi riik spordi toetamiseks.

Peale kasumi kasvasid ka riikliku hasartmängumonopoli reklaamikulud. Sellega on Svenska Spel traditsioonilistes meediakanalites konkurentsitult suurim hasartmängude reklaamija.

Taoliste arengute juures on Rootsi riikliku mängumonopoli põhjenduse - sotsiaalne vastutus ehk teisisõnu, et riik suudab mängurluse levikut paremini ohjata - suure küsimärgi alla sattunud. Seda mitte üksi Svenska Speli erasektori konkurentide seas, vaid ka Brüsselis, kus Euroopa Komisjon on Rootsile saatnud mitu järelepärimist ning ähvardab Rootsit Euroopa Kohtuga.

Winbergi nimetamisega püüab Rootsi valitsus eelkõige parandada firma mainet ning riigimonopoli "sotsiaalse vastutuse" külge enam esile tuua. Svenska Spel ei saa enam nii agressiivselt laieneda nagu mistahes tavaline ettevõte. Muu hulgas on Svenska Spelil tulnud tagasi tõmbuda Leedust ning loobuda laienemiskavadest teistes Balti riikides. Monopoli kaotada Rootsi parempoolne valitsus esialgu ei kavatse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. May 2008, 12:22
Otsi:

Ava täpsem otsing