Ameerikas säilitatakse isikuandmeid 15 aastat, Eestis 24 tundi

Hille Tressum 25. aprill 2008, 14:54

Kui soovid reisida USAsse, pead arvestama
sellega, et sinu andmeid säilitatakse ühendriikide sisejulgeolekuministeeriumi
andmebaasides 15 aastat.

Eestisse sisselendavate turistidele nii karmid reeglid ei kehti. Piirivalve, uurimis-, jälitus-, ja julgeolekuasutused peavad 24 tundi pärast isikuandmete saamist need kustutama, selgub Andmekaitse Inspektsiooni ülevaatest lennukireisijate andmete töötlemise kohta.

Inimene, kes reisib USAsse, peab arvestama faktiga, et alates 11. septembri terrorirünnakust World Trade Centerile, on sisejulgeolekuministeerium pidevalt tagajalgadel, vältimaks terrorismi ja sellega seotud kuritegusid, organiseeritud kuritegevust, vanglapõgenikke jms.

Lennuettevõtja on kohustatud edastama ühendriikide sisejulgeolekuministeeriumile oma broneerimissüsteemis olevad andmed, mis on antud broneerimise ajal. Informatsioon, mida ministeerium nõuab, on väga detailne. Nimelt tuleb välja tuua reisija nimi, kontaktandmed, reisiplaani üksikasjad, siinkohal on mõeldud reisi kuupäevi, alg- ja sihtpunkt, istekoha- ja pagasinumber. Lisaks eelnevale informatsioonile tuleb esitada broneerimisdetailid nagu reisagentuur, makseandmed, teave püsikliendiprogrammide ja sooduskampaaniate kohta.

Ka sellest informatsioonis, mis ülal toodud, on vähe. Lisaks kõigele eelnevale peab lennuettevõte edastama ministeeriumile ka täiustatud teabe reisija kohta, mis sisaldab peamiselt reisija passiandmeid.

Need andmed, mida lennuettevõtja on reisija kohta kogunud, edastatakse enne saabumist ühendriikide piirikontrolli asutustele.

Kõik reisijate kohta kogutud andmed säilitatakse sisejulgeolekuministeeriumis 15 aastat. Siinkohal on igal reisijal õigus nõuda rohkem teavet sisejulgeolekuministeeriumile edastatava broneeringinfo sisu kohta ja küsida koopiat tema kohta käivast broneeringuinfost, mis asub ministeeriumi andmebaasis. Samuti võib reisija taotleda ministeeriumi andmebaasides sisalduva teda puudutava broneeringuinfo parandamist. Sisejulgeolekuministeerium reageerib reisija soovile, tehes parandused, mida peab õigustatuks ja piisavalt põhjendatuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. April 2008, 14:52
Otsi:

Ava täpsem otsing