• OMX Baltic0,01%300,04
  • OMX Riga0,11%893,97
  • OMX Tallinn0,00%2 068,71
  • OMX Vilnius0,21%1 204,98
  • S&P 5000,83%6 278,9
  • DOW 300,78%44 832,11
  • Nasdaq 1,02%20 600,16
  • FTSE 1000,55%8 823,2
  • Nikkei 2250,06%39 785,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,92
  • OMX Baltic0,01%300,04
  • OMX Riga0,11%893,97
  • OMX Tallinn0,00%2 068,71
  • OMX Vilnius0,21%1 204,98
  • S&P 5000,83%6 278,9
  • DOW 300,78%44 832,11
  • Nasdaq 1,02%20 600,16
  • FTSE 1000,55%8 823,2
  • Nikkei 2250,06%39 785,9
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,92
  • 29.04.08, 18:15
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Wõro juht: tootja on kui vorst kahe võileiva vahel

Wõro Kommertsi juhataja Kaido Kaare ütles tänasel Toiduainetööstuse aastakonverentsil, et toiduainetootja on tugeva surve all kui vorst kahe võileiva vahel.
"Võileib ise on ilus, aga millised on need surved ja pinged, seda me näeme," rääkis Kaare. Ühelt poolt pigistavad tööstust toorainemüüjad ja kallinev tööjõud, teiselt poolt kaubandusketid. "Et jaekaubanduse survele väärikalt vastata, peab tootma väga efektiivselt," lisas Kaare.
Paljude muude asjade kõrval tuleb tootmist efektiivistamistada hallide alade likvideerimisega, mis tagab Kaare sõnul, et tootmisprotsessis ei tegeldaks pidevalt tulekahjude kustutamisega.
"Tootearendus, kas see on karm paratamatus või on see lihtsalt nii juhtunud?" küsis Kaare kuulajailt ja vastas, "võin teile kinnitada, et see on paratamatus!"

Artikkel jätkub pärast reklaami

Kaare ütles, et Eesti vorstiletid on välismaistest lihatoodete lettidest kolm korda pikemad ja peaaegu kõik toodavad veel nõukogude ajast saati ühte ja sama toodet. "Eestis on lihalett 30 meetrit ja olulist spetsialiseerumist pole toimunud," rääkis ta. Samas nõuab tarbija uusi maitseid ja toodete eluiga muutub aina lühemaks.
"Pole võimalik toota lihtsalt vorsti," ütles Kaare. "peab olema mingi lisandväärtus, onn vorst siis viilutatud, kasulike bakteritega või mida iganes."
Kaare lisas, et on veendunud toiduainetööstuse muutumises senisest innovaatilisemaks. "Ilma lisaväärtuseta toodet müüa pole enam praktiliselt võimalik," sünas Kaare.
Wõro Kommertsis kestab tootearendusprotsess keskmiselt ühe aasta. Sedamööda, kui uued tooted turule tulevad, võtab Wõro väiksema müügieduga vorste tootmisest maha.
Kaare märkis, et Eestis ta ökotrendi veel ei tähelda, see on ilmselt eestlase mõtteviisile võõras või osutunud liiga kalliks. "Aga kindlasti ta tuleb," ütles Kaare.
"Ei piisa, kui ollakse võimelised varustama Selveri ketti Eestis. Ühel hetkel nõutakse, et tootja peab suutma varustada kõiki Balti riike," lisas Kaare. "Siin vanade toodete peal pikalt liugu lasta pole võimalik."

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 13 p 13 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele