Uus odav meetod biokütustest vesiniku tootmiseks

21. august 2008, 21:05

Teadlased on leidnud meetodi, mille abil
etanool ja teised biokütused väga tõhusalt vesinikuks muuta. Uus katalüsaator
toodab etanoolist vesinikku 90-protsendilise saagisega, suhteliselt madalal
temperatuuril ja odavate koostisosade abil.

Ohio ülikooli teadlane Umit Ozkan sõnas, et uus katalüsaator on mujal maailmas välja töötatavatest palju odavam, sest ei sisalda haruldasi metalle nagu plaatina või roodium. „Sellistes katalüsaatorites kasutatakse enamasti roodiumi, mille unts (28,5 g) maksab 9000 dollarit,” ütles Ozkan võrguajakirjale Physorg. „Meie katalüsaator maksab aga 9 dollarit kilo.”

Uus katalüsaator võib vesinikuautod muuta tulevikus praktilisemaks. „Enne vesiniku peale üleminekut tuleb lahendada mitmeid küsimusi: kuidas seda toota, kuidas seda transportida, kuidas ehitada infrastruktuur, mis võimaldab inimestel autosid tankida,” ütles Ozkan. "Siinkohal tuleb appi meie katalüsaator. Selle asemel, et biokütustest kuskil keskses tehases vesinikku toota, võiksime katalüsaatorit kasutada tanklates asuvates väikestes reaktorites. Siis ei peaks transportima ega säilitama vesinikku, vaid biokütust ennast.”

Uus katalüsaator on väikestest tseeriumoksiidi ja kaltsiumi graanulitest koosnev tumehall pulber, mis on kaetud veel väiksemate koobalti osakestega. Selle abil saab vesinikku toota 350 kraadi juures, mis on tööstuslikus mõttes madal temperatuur.

Protsess algab vedela biokütuse, näiteks etanooli kuumutamise ja reaktorisse pumpamisega, kus katalüsaatori abil toimub rida keemilisi reaktsioone, mis muudavad vedeliku vesinikurikkaks gaasiks. Kuigi esialgsed katsed viidi läbi vaid etanooliga, uurivad teadlased praegu, kuidas kasutada sama katalüsaatorit ka teiste biokütustega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. October 2008, 09:05
Otsi:

Ava täpsem otsing