Gruusia sõja taga oli Gazprom?

01. september 2008, 13:19

Kuigi Venemaa välisministri Sergei Lavrovi
sõnul polnud hiljutises konfliktis Gruusiaga võitjaid, spekuleerivad kurjad
keeled, et üheks kasusaajaks oli energiahiid Gazprom.

LHV analüütik Sten Sonts kirjutab investeerimisportaalis, et kahe riigi vaheline kokkupõrge õõnestas Gruusiat läbiva alternatiivse torujuhtme rajamise plaane, mis oleks ohustanud Gazpromi domineerivat positsiooni Euroopa maagaasiturul.

Kremli kontrollitav Gazprom tarnib hetkel neljandiku Euroopas vajaminevast maagaasist ja meedias on tihti kõlanud arvamus, et konflikti üheks motiiviks oli destabiliseerida olukorda antud regioonis, takistamaks alternatiivsete gaasijuhtmete planeerimist. Vandenõuteooriale annab hoogu juurde fakt, et Venemaa president Dmitri Medvedev töötas varasemalt Gazpromi juhatuse esimehena. "Kaine mõistus ütleb siiski, et vaevalt oli kriisi ajendiks niigi ebamäärane gaasijuhtmeprojekt ja pigem võis Gazprom kasu lõigata "kogemata"," märgib Sonts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. September 2008, 16:12
Otsi:

Ava täpsem otsing