Maailmapank annab Eesti valitsusele ülikõrge hinnangu

16. september 2008, 13:29

Moody'se aastases analüüsis tuuakse
välja Maailmapanga indeks, mis mõõdab valitsuse efektiivsust ning
annab Eesti valitsusele 2007. aastal kõrgeima positsiooni Kesk- ja
Ida-Euroopas.

Eesti ettevõtted on tugevad, seda toetab suhteliselt efektiivne avalik sektor ning konservatiivne ja läbipaistev kultuur. Maailmapanga indeks, mis mõõdab valitsuse efektiivsust, on Eestile andnud hindeks 2007. aastal 1,19, mis on kõrgeim positsioon Kesk- ja Ida-Euroopas.

Moody's märgib, et ka teised rahvusvahelised uuringud hindavad Eestit kõrgelt, võrreldes teiste üleminekuriikidega. Euroopa Liitu astumine on Eesti ettevõtete jaoks olnud soodne mitmel moel: liitu astumine, tehniline abi ning avaliku sektori rahastamine on kaasa aidanud Eesti riigiasutuste radikaalsele remondile.

Struktuurireform on Eestis samuti hästi edenenud, ainuke valdkond, kus üleminek on puudulik, on infrastruktuur, eriti teed.

Vaatamata kärarikkale poliitilisele keskkonnale on majanduspoliitika selge ja stabiilne. Enamik valitsusi on olnud suhteliselt liberaalsed majandusküsimustes, taotledes vaba turgu ning maksureforme, mis on kujundatud majanduskasvu ja tööhõive upitamiseks.

Eesti valitsus on mitteametlikult välja kuulutanud, et loodab 2011. aastal euro ülevõtmist. Moody’s usub, et 2011. aasta eesmärk on võimalik, kuid pole väga tõenäoline. Kuigi inflatsiooni kahanemine on eeldatav, tekitab hinnasurve ilmselt edaspidigi raskusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2008, 10:23
Otsi:

Ava täpsem otsing