Padar paneb eelarvele hindeks koolipoisi kolme

Mariliis Pinn 24. september 2008, 07:40

Rahandusminister Ivari Padar pani eelarvele
hindeks "rahuldav" ning kuigi tema hinnangul on eelarves ridu, mis ei pruugi
järgmise aasta prognooside ja tegelikkuse tuleproovile vastu pidada, on Padari
sõnul selle eelarvega võimalik Eestil säästuajal edasi minna.

"Kui ma panen käe südamele, siis ma ei saa sellele eelarvele anda hindeks "neli". See on hinne on "rahuldav"," ütles Padar eile õhtul keset kibekiiret eelarve kokkukirjutamist. Eelarvenumber, mis kevadest saadik kestnud tuliste eelarvevaidluste tulemusena lõpuks kirja saadi, on 98,8 miljardit krooni. Küsimusele, kuidas suveprognoosist lähtunud summa 91,5 miljardit nii palju kosunud on, vastas Padar, et tehti parim, mis antud olukorras võimalik oli.

"Eelarves on kindlasti neid elemente, mille puhul ma ütlen - tõesti, need prognoosid ei pruugi täituda. Aga selle nimel, et saada tasakaal kokku, on kõvasti pingutatud," ütles Padar.

Tasakaalus eelarve nimel tõmmati Padari kinnitusel kokku valitsussektori kulusid ja tekitati juurde tulusid, milleks leiti võimalusi ka vaatamata ära jäetud aktsiisi- ja maksutõusudele, erandiks käibemaksumäärade muudatused.

Lisatulu võetakse muu hulgas dividendidena riigifirmadest - Riigimetsa Majandamise Keskuse, Tallinna Sadama, Lennuliiklusteeninduse ja Eesti Energia kasumiridadelt lähevad suuremad või väiksemad summad riigile -, samuti on eelarvesse sisse kirjutatud tulud riigivara müügist, mille laekumine pole kunagi kindla peale minek.

Padar tunnistas, et eelarve on pingelisem, kui talle meeldiks. "Minu eelistus oleks olnud lisaks kulude kärpimisele kehtestada ka autode registreerimismaks, mis oleks eelarve pinget maha võtnud," ütles Padar. "Minu eelistused on olnud ühel hetkel ka need, et me peame tõsiselt kaaluma, kas pingestame eelarvet või ütleme ausalt välja, et lähme 0,4 protsendiga defitsiiti," lisas Padar, märkides, et kuigi kompromiss on toonud tasakaalu, on see kindlasti küllaltki raske tasakaal, mille nimel on ära jäetud mitmeid riiklikke poliitikaid.

Alles on jäänud vaid üks suur poliitiline märk - vanemahüvitis. "Üks on selge - see on väga suurte poliitiliste kompromisside eelarve ja inetul kombel läbi näägutatud. Ma usun, et sellest eelarveprotsessist on palju õppida. Kindlasti ka seda, kuidas selles koosluses otsuseid saada ja üksteisega lävida," ütles Padar.

Täna õhtuks peab rahandusministeerium eelarve paberile saama, et see neljapäeval riigikogule üle anda. Padar ennustas, et tugevaid diskussioone fraktsioonide vahel jagub sinnagi. "Nagu valitsuse poolt otsiti kompromissi, tuleb eeldada seda, et ka riigikogus kompromiss leitakse," ütles Padar.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. September 2008, 07:50
Otsi:

Ava täpsem otsing