Euroopa firmad kardavad oma kasumite pärast Hiinas

25. november 2008, 10:56

Mitmed Euroopa firmad kahtlevad, kas
suudavad Hiinas lähiaastatel kasumlikuks jääda, näitas Euroopa Liidu
kaubanduskoja küsitlus.

Hiina majanduskasvu tempo aeglustub, tööjõukulud ja konkurents kasvavad ning vaid 62 küsitletud 261 Hiinas tegutsevast Euroopa firmast vastas, et loodab lähemal kahel aastal Hiinas kasumit teenida, vahendas Bloomberg.

„Vähesed meist uskusid, et Hiina majanduskasv võib nii kiiresti aeglustuda,“ ütles ELi kaubanduskoja president Joerg Wuttke.

Hiina SKP kasvas kolmandas kvartalis 9%, mis on viie aasta kõige aeglasem tempo. Kasv aeglustus, kuna eksporditellimused vähenesid, tööstustoodang vähenes ning kinnisvara hinnad langesid. Hiina valitsus on kinnitanud 586 miljardi dollari suuruse majanduse stimuleerimise kava, et suurte infrastruktuuriprojektidega kasvu ja hõivet üleval hoida.

68% küsitletud Euroopa firmadest nimetasid tõsise äririskina Hiina majanduse aeglustumist, 66% tõid välja teravnenud konkurentsi ning 65% tööandjate kulude tõusu. Pooled tunnistasid, et tunnevad muret pead tõstva protektsionismi ja vaenulikkuse pärast välismaalaste suhtes. See on üks põhjus, mis vaid vähesed firmad plaanivad Hiina firmade ostu või ühinemisi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 10:56
Otsi:

Ava täpsem otsing