Venemaa sõda välisfondiga jätkus kriminaalasjade ja vahistamistega

28. november 2008, 20:22

Lähiminevikus Venemaal suurimate
välisinvestorite hulka kuulunud investeerimisfondiga Hermitage seotud isikutest
veel kaks said sel nädalal kaela kriminaalasja, üks neist sattus ka trellide
taha.

Investeerimisfond ise näeb õiguskaitseorganite tegevuses lihtsalt soovi temalt varad ära võtta, tegevus on juba praegugi halvatud. Mitmendat aastat kestvas vastasseisus said nüüd oma jao rahvusvahelise fondi audiitor ja advokaat, kirjutas eile Kommersant.

Ettevõtte maksude tasumisest kõrvalehoidumisest osavõtu süüdistusega lasi Moskva kohus vahi alla võtta Hermitage`i teenindava audiitorfirma Firestone Dunken juhtivpartneri Sergei Magnitski. Samuti võeti kriminaalvastutusele fondi huve esindanud advokaat Eduard Hairetdinov kahtlustatuna kohtule ja riigiasutustele teadlikult võltsitud dokumentide esitamises.

Esmaspäeval kinni võetud Magnitski vahistamise suhtes leidis kohus, et “süüdistatav, omades välispassi ja Suurbritannia viisat, võib asuda end uurimise eest varjama.” Uurimisega seotud isiku teatel leiti audiitorfirma kontoris ja selle töötajate kortereis enne Magnitski arreteerimist toimetatud läbiotsimistel tema kuriteos osalemist tõendavaid dokumente.

Audiitorfirma uurimisorganite väidetega ei nõustu. “Sergei /Magnitski/ pole milleski süüdi. Kannatada sai ta aga selle pärast, et kaitses Hermitage`i. Õiguskaitseorganid peavad tema vastu sõda. Neile ei lähe korda süü küsimus, nad võtavad rajalt maha kõik, kes Hermitage`i abistavad,” ütles ettevõtte ameeriklasest juht Jameson Firestone. “Oleme veendunud tema süütuses ja oleme seisukohal, et tema arreteerimine on järjekordne abinõu avaldamaks fondile survet,” teatas Hermitage`i esindaja. Sarnast seisukohta avaldas fond ka advokaat Hairetdinovi kriminaalasja suhtes. Londonis redutav advokaat ei ole Venemaale kohtusse ilmunud.

Juba 2005.a. lõpul keelas Venemaa fondi juhi William Browderi riiki sisenemise. 2007.a. kevadel algatati mitme regiooni uurimisorganite poolt fondile kuuluvate ettevõtete suhtes kriminaalasjad maksudest kõrvalehoidmises. Hiljem koondati need asjad üheks prokuratuuri uurimiskomitee kätte.

Hermitage`i lubamatu tagakiusamise asjus on koguni Londoni börsi juht pöördunud kirjaga Vladimir Putini poole. Tagaselja on esitatud süüdistus Browderile ja fondi Venemaa haru juhile Ivan Tšerkassovile. Mõlemad asuvad praegu Suurbritannias, Venemaal on nad kuulutatud tagaotsitavaks. Fondi tegevus Venemaal on sisuliselt seisatud. Fond on süüdistanud Vene õiguskaitseorganeid “väljamõeldud maksupretensioonide kasutamises” eesmärgiga hõivata ettevõtte vara. Samuti on fondi kinnitusel kasutatud riigiasutuste poolt sihilikult valeandmete kandmist riiklikku registrisse ja sel moel “seaduslikult” mitme miljardi dollari ulatuses vara hõivatud.

Fondi teate kohaselt on praeguse Hairetdinovi süüdistamise eesmärk diskrediteerida Hermitage`i advokaate, et sundida neid lõpetama kaebamist 5,4 mld rubla (2,4 mld krooni) fondi raha riisumise asjus.

2. detsembril tuleb Moskva kohtus arutusele fondi teise advokaadi Vladimir Pastuhhovi suhtes kriminaalasja algatamine. Temagi hoiab Venemaalt eemale, viibides Londonis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2008, 20:22
Otsi:

Ava täpsem otsing