Äripäev • 25 juuni 2015

Prantsusmaal arestiti kahtlased venelaste varad

Petuskeemi paljastanud Sergei Magnitski suri Vene vanglas  Foto: Reuters/Scanpix

Kui eelmisel nädalal arestiti Venemaa riigivarad Belgias ja Prantsusmaal naftafirma Jukose endiste aktsionäride kohtuhagi tõttu, siis nüüd kihab meedia uuest arestist, kuid seekord Sergei Magnitski paljastatud rahapesuga seonduvalt.

Uudisteagentuuri Reuters andmetel arestiti miljonite eurode eest kontosid, mis on seotud isikutega, kes viisid maksupettusest saadud raha Venemaalt välja investeerimisfondi Hermitage Capital kaudu. Fondis töötas jurist ja audiitor Sergei Magnitski, kes suri pärast pettuse avalikustamist 2009. aastal Venemaal eeluurimisvanglas.

Pärast tema surma on Prantsusmaa jätkanud kahtlase päritolu raha puhtakspesemise skeemide uurimist kohtuniku Renaud van Ruymbeke juhtimisel. Uudisteagentuuri allikate väitel on kinni peetud ka Vene päritolu naine, kes võis olla tuttav rahapesu petuskeemiga. Ta pole vahistatud, kuid teda kuulatakse üle.

Uurimine algas investeerimisfondi Hermitage Capital palvel. Nende andmetel on Venemaalt kanditud rahapesu eesmärgil 230 miljonit dollarit Prantsusmaale ja Luksemburgi. Fondi väitel avastas skeemi nende töötaja Sergei Magnitski. Tema oli ka see, kes avastas, et rahapesuga on seotud Venemaa siseministeeriumi kõrged töötajad, maksuametnikud ja kohtunikud. Pärast skeemi avalikustamist esitasid Venemaa võimud omakorda süüdistuse Magnitskile rahapesule kaasaaitamises.

Hermitage Capitali andmetel võivad rahapesu skeemi olla segatud paljud pangad, seal hulgas Eestis, Lätis, Leedus, Soomes, Šveitsis, Austrias, Küprosel ja Hongkongis. Skeem olevat saanud aga alguse hoopis Moldaavia pangast Banca de Economii.

Vedomosti andmetel käbi rahapesu uurimine lisaks Prantsusmaale ka Eestis, Šveitsis, Lätis, Küprosel, Leedus ja Moldovas.

Hetkel kuum