Prokuratuur ja kapo eitavad poliitilist tellimust

16. detsember 2008, 18:28

Keskerakondlastest linnaametnikke rünnanud
riigiprokuratuur ja kaitsepolitsei eitavad poliitilise tellimuse täitmist.
Reformierakondlaste valitsetavas Tartus polevat seni midagi kriminaalset
lihtsalt avastatud.

Riigi peaprokurör Norman Aas kommenteeris keskpäevast Tallinna linnapea Edgar Savisaare süüdistust: "Me riigiametnikena avalikku poliitilist debatti ei pea, tegeleme ainult faktide ümberlükkamisega. Kas kaitsepolitsei ja prokuratuur tegelevad poliitiliste uurimistega? Loomulikult see nii ei ole, meie jaoks on tegu asjade loomuliku käiguga."

Aasa sõnul pääses prokuratuur alles möödunud suvel kuue suurema omavalitsuse korruptsiooniasju uurima. Neiks linnavalitsusteks on Tallinn, Tartu, Pärnu, Kohtla-Järve, Narva ja Jõhvi. Aasta jooksul on Tallinnas, Pärnus ja Ida-Virumaal alustatud uurimised jõudnud faasi, kus saab avalikkuse ette tulla.

"Mis puudutab konkreetselt Tartut, siis tegeleme probleemi tuvastamise ja lahendamisega kõigis omavalitsustes võrdselt. Me oleme küll kontrollinud, kuid pole tuvastanud rohkem kuriteokoosseisu kui neis asjus, mis me siin avalikkuses juba räägime," õigustas Raivo Aeg avalikkusele teada olevaid kriminaalasju, mille raames on läbi otsitud, üle kuulatud ja vahistatud vaid keskerakondlasi.

"Tallinnas töötavad avalikus teenistuses ametnikud, kes ei tohiks tegelikult töötada avalikus teenistuses," viitas Aeg huvide konfliktile.

"Kui mõni ametnik kuulub erakonda, takistab see uurimist, meid süüdistatakse ärapanemises, poliitilises kallutatuses ja muus," rääkis Aas ja lisas, et korruptsiooniteema on selgelt laiem kui kapo ametnike sisenemine Tallinna linnavalitsusse. "Konkreetse asja kohta võib öelda seda, et tegu oli kohtu loal toimunud sisenemise ja eelnevalt läbi viidud jälitamistegevuse lõpufaasiga," ütles Norman Aas.

Raivo Aeg sõnas: "Minu jaoks oli hämmastav ja kummastav jutt riigiinstitutsioonide kaitsepolitsei ja prokuratuuri kallutatusega. Ei maksa tähele panna ärritunud poliitiku juttu sellest, et kaitsepolitsei käis kedagi ähvardamas. Kaitsepolitseinikud tutvustasid ennast ja ka vajadust selline toiming läbi viia. Poliitilist tellimust pole olnud, seni aga protsess jätkub, kuni peame kohalikes omavalitsustes korruptsiooni uurima.

"Ma kaldun arvama, et sellisel toonil või viisil suhtlemist kaitsepolitseinike poolt ei olnud. Sellisel viisil ähvardatakse vaid siis, kui tagala on ebakindel, kui tehakse midagi ebaseaduslikku. Meil polnud midagi ebaseaduslikku," ütles Aeg Tallinna linnavalitsuse valvuri ähvardamise kohta.

Aeg ei osanud vastata küsimusele, miks kaitsepolitseinikud Tallinna linnavalitsusse just öösel tulid. "Me ei ürita oma tegevust väga palju afišeerida. Teatud toiminguid, mida ei pea kogu linnavalitsus teadma, tehakse töövälisel ajal," lausus ta.

„Pean siin Ain Seppikuga nõustuma, ega ta professionaalset imidžit juurde ei andnud. Minu jaoks on aga kahetsusväärne, et Tallinna linnavalitsus pidas vajalikuks neile teatavaks saanud menetlustoiminguid avalikustada ja võimendada," kommenteeris Aeg kaitsepolitseinike jäädvustumist videolindile. "No mis järeldusi sealt ikka saab teha? Tuleb olla hoolikam, hakata jälgima konspiratsioonireegleid," lisas Aeg.

Riigi peaprokurör Norman Aas tunnistas samas: „Kindlasti tuleb sellest juhtumist õppida. Selliseid asju ei jäeta kindlasti kasutamata, et uurimist segada.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. December 2008, 11:45
Otsi:

Ava täpsem otsing