BÖRS: positiivne avalöök USAs

Mait Jüriado 02. jaanuar 2009, 15:55

Wall Street alustab aasta esimest
börsipäeva paljulubavalt.

Esimene börsipäev võib saada positiivse avalöögi. Indeksfutuurid ennustavad rohelist avanemist USA turgudele. Muutused futuurides ei prognoosi alati täpselt ette aktsiate liikumisi peale turu avanemist.

Esimesed aasta nädalad turgudel võivad olla kriitilised. Sellel aastal, nagu ka eelmiselgi, ei toimunud pühadehooajal suurt tõusu turgudel, kuigi detsember on ajalooliselt kõige positiivsem päev. 31. detsember USA börsil oli küll valdavalt positiivne, kuid päeva lõpus oli näha taas närvilisust, mis viitab jätkuvale stressile. Viimase paarikümne minutiga (ning järelturul) müüdi enamik päeva jooksul võidetud plussidest käest, kuid indeksid lõpetasid siiski plussides. Eelmise aasta alguses läks esimestel nädalatel üsna teravaks müügiks. On tehtud statistikat, mille järgi sõltub terve aasta jaanuarikuust - ehk kui rappa läheb jaanuarikuu, läheb kogu aasta ning vastupidi. Eelmisel aastal see kehtis, näis, kas ka sellel aastal. Erinevad küsitlused ning analüütikud prognoosivad üsna kindlalt positiivset börsiaastat ning S P 500 teeb CNNi arvates tõusu 10-25% ning Dow lõpetab 135 puntki kõrgemal praegusest tasemest. Mäletatavasti ei olnud aga väga palju neid, kes prognoosisid finantskriisi sellist ulatust ning väga vähe on olnud neid, kes uude aastasse on jõudnud vigastamatult.

Täna võib veel olla siiski õhukesem kauplemispäev kui tavaliselt, sest mõned suuremad turuosalised võivad olla veel vabal päeval.

Dow Jones tööstusindeks kukkus eelmisel aastal 34%, S P 500 kaotas üle 38% ning Nasdaq langes üle 40%, mis on hullem aasta aktsiaturgudele peale 1931. aastat.

Citigroupi (C) tegevjuht Vikram Pandit teatas, et tema ning esimees Win Bischoff ei võta 2008. aasta eest boonuseid ning kärbitakse ka tegevjuhtide erinevaid tasusid. Aktsiad eelturul 1,8% rohelises

Aasia aktsiaturgudest on Jaapan ning Hiina veel puhkusel. Lahtiolevatest turgudest enamik tegid tugeva aasta avalöögi. Hongkongi Hang Seng +4,55%. Lõuna-Korea Kospi +2,93%

Euroopa aktsiaturud on aastat alustanud positiivselt. Londoni FTSE 100 +1,14%. Saksamaa DAX +1,67%. Prantsusmaa CAC 40 +1,89%. Soome OMX +2,71%. Rootsi OMX +3,31%. Venemaa Micex +0,28%, RTS +1,03%.

Nafta rallis kolmapäeval 14%, kuid on täna 4,9% tagasi andnud ning maksis viimati USAs Nymexil 42,4 dollarit barrel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
05. January 2009, 15:50
Otsi:

Ava täpsem otsing