Nafta hind taas uppumas

Mait Jüriado 12. jaanuar 2009, 21:26

Alles vähem kui nädal tagasi nägime nafta
hinda kerkimas korraks ka üle 50 dollari barreli eest. Naftatootjate
meeleheitlikud katsed nafta hinda tõusule saada pole aga nõudluse puudumist
kuhugi kaotanud ning nafta on vajunud taas alla 40 dollari.

Kesised ettevõtete majandustulemused ning jätkuvalt halb olukord USA tööjõuturul on nafta hinna toonud täna USAs 6,81% allapoole 38,05 dollarini. Eelmisel nädalal kerkis nafta hind optimistlikult koos USA börsidega ning on kukkunud samuti koos börsidega, sest ettevõtete kasuminumbrid ning makroandmed ei näita paranemise märke.

Nafta hind alla 50 dollari tähendab aga paljudele seni nafta hinnast toitunud riikidele ning eksportijatele kriitilisi aegu. Kuigi OPEC on päevaseid tootmismahte mitmeid kordi kärpinud lootuses nafta hinda tõusule saada, tähendab see näiteks Venetsueelale ning Iraanile veelgi pisemaid kasumeid, kuna nafta eksporti ei ole võimalik ka suurendada. Seni pole OPECi tootmiskärbetel tulu olnud ning nafta hinda on kukutanud nõudluse jätkuv nõrkus, naftavarude suurenemine, probleemid autotööstuses ning USA tööjõuturul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. January 2009, 21:26
Otsi:

Ava täpsem otsing