Retseptiravimite väljakirjutamise tingimused karmistuvad

27. veebruar 2009, 08:40

Sotsiaalministeerium valmistab ette
seadusandluse muudatuse paketti, mis suurendab tervishoiuteenuste osutajate
vastutust. Samuti peaksid digiretseptid tõhusamalt takistama retseptide väärat
väljakirjutamist.

Tervishoiuamet viib läbi täiendava kontrolli, et tuvastada võimalikke vääralt või liigselt kasutatavate ravimite väljakirjutamist ja väljastamist. Analüüsi esialgsed tulemused valmivad järgmise nädala lõpuks. Nende põhjal teeb Tervishoiuamet Sotsiaalministeeriumile ettepanekud seadusandluse muutmiseks.

Eesti tervishoidu reguleerivad seadused sätestavad tervishoiuteenuse osutamise tingimused. Sealhulgas on kindel kord ka ravimite väljakirjutamisel. Retseptiravimeid tohib välja kirjutada üksnes juhul, kui on järgitud kõiki retseptide väljastamise reegleid, arst on patsiendi seisundi täpset määratlenud ning veendunud ravimi väljakirjutamise vajalikkuses ja õigsuses.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul haavavad avalikuks tulnud juhtumid Eesti arstide väärikust. „Olen veendunud, et Eesti arstid ravivad oma patsiente väga hästi. Ma ei soovi, et äärmuslikud üksikjuhtumid, kus kuritarvitati retseptiravimite väljakirjutamist ja rikuti arstieetikat, kahjustaksid Eesti tervishoiu mainet tervikuna,” ütles Pevkur.

Sotsiaalministeerium leiab, et vajalikud on täiendavad muudatused, mis suurendavad tervishoiuteenuste osutajate ja arstide vastutust. Kui seadust ei täideta, siis peavad rikkujad saama asjakohase ja mõjuva karistuse.

Minister rõhutas, et Eesti riik peab tagama parema ravimite väljakirjutamise järelevalve, välistamaks rikkumisi ja karistamaks süsteemi kuritarvitajaid. „Lisaks aitab retseptide väärat väljakirjutamist edaspidi tõhusamalt takistada digiretsepti rakendumine,” lisas Pevkur.

Viimaste aastate jooksul on esile tulnud mitmed psühhotroopsete retseptiravimite ebaseadusliku väljakirjutamise juhtumid. Seadusandluse asjakohase karmistamisega ja tõhusa järelevalve tulemusena on kontrolli alla saadud Subutexi ravimi väljakirjutamine ja väärkasutamine.

Alates 2008. aastast on Subutex saadaval ainult haiglaapteekides ja haigla tegevuseks. Ravimiameti andmetel on Subutexi kasutamine 2008. aastal vähenenud peaaegu kolm korda võrreldes eelnevaga. Ka teiste ravimite väljakirjutamise tingimusi vaadati ümber seoses Schengeni viisaruumiga liitumisega, kuid ilmselt ei olnud muudatused küllaldased.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2009, 08:39
Otsi:

Ava täpsem otsing