Salapärane toetaja on Kofkini äripartner

13. aprill 2009, 06:39

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare hea
tuttava Alexander Kofkini äripartneri nimi on üks kolmest salapärasest
välismaalasest suurannetajast, kes annetas Keskerakonnale esimeses kvartalis
rekordilise summa.

Kõige suurema, 660 000kroonise annetuse tegi Peter Ziegler. Google'i abil leiab mitu Saksa, Austria ja Šveitsi nimekaimu, kuid ainult ühel on neist seos Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega. Selle Ziegleri ja Savisaare ühine tuttav on hotelliärimees Alexander Kofkin.

Kindlust, et tegemist on just nimelt hotelliärimees Kofkini äripartneriga, annab Eesti Päevalehe laupäevane intervjuu teise Keskerakonna välismaalasest rahastaja Milan Bališega, kes ütleb, et Ziegler elab Hispaanias ja Šveitsis.

Ziegler luges kirja, kuid ei kommenteerinud

Kofkini äripartner Ziegler on Läti äriregistri järgi Hispaaniasse Marbellasse sisse kirjutatud. Tema telefon asus reedel Šveitsis, kuna teade selle kohta, et telefon on välja lülitatud, tuli nii saksa kui ka prantsuse keeles.

Ziegler ise kommeteerida ei soovinud. Vähemasti ei tulnud Äripäeva e-kirjale (küsimusega, miks Ziegler toetas nii suurte summadega Keskerakonda) nelja päeva jooksul vastust, kuigi Microsoft Outlooki teatel luges ta selle kirja juba reedel läbi.

Alexander Kofkinit ja Peter Zieglerit seob Lätis asuv kinnisvarafirma Arca Noae Development Ltd, mille juhatusse mõlemad mehed ka kuuluvad.

Arca Noae Developmenti kolmas juhatuse liige, Alexander Kofkinile kuuluva Meriton Hotelsi juht Peedu Zeiger ütles, et tema ei tea kolleeg Peter Ziegleri annetustest Keskerakonnale mitte midagi.

"Inimesed liiguvad tänapäeval igal pool ringi," vastas Zeiger küsimusele, kas Ziegler on hiljuti ka Eestis käinud, ning soovitas ülejäänud küsimustega Ziegleri enda poole pöörduda.

Keskerakonna juhtkujud ei tea oma toetajaid
Keskerakonna kolm salajast suurtoetajat on välismaalased, aga mis neid Eestiga seob ja miks nad erakonnale raha annavad, seda keskerakondlased ei tea.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles, et erakonnale ligi 1,4 miljonit krooni annetanud Peter Ziegleri, Milan Bališi ja Pavel Mucka näol on tegemist kolme välisärimehega.

Milline on nende seos Eestiga või miks nad kipuvad toetama Eesti erakonda? "Minul ei ole selle kohta infot. Mul on hea meel, et nad on Keskerakonna üles leidnud ja Eesti erakonda toetavad," rääkis ta.

Keskerakonna jaoks ei ole tegemist mingi uue nähtusega, ka varem on ette tulnud, et välisärimehed toetavad meid rahaliselt, ütles Toobal. Tema sõnul on näiteks Läti ärimehed Keskerakonda toetanud. Enda sõnul pole Toobal kolme suurtoetajaga isiklikult kohtunud.

Erakonna juhi Edgar Savisaare kõrval partei siseasjadest tavaliselt hästi informeeritud Ain Seppik jäi samuti sõnaahtraks, öeldes, et tema ei tea nendest annetajatest midagi ja tegelikult võib ju igaüks erakonda toetada.

Kas Teie neid mehi ei tunne ega ole nendega kohtunud? "Ei, miks ma peaksin," vastas Seppik küsimusele küsimusega. "Ei oska öelda, aga miks ma peaksin neid tundma või teadma. Ma ei ole juhatuse liige ega tegele ka erakonna finantsasjadega."


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. October 2009, 13:09
Otsi:

Ava täpsem otsing