Maksuamet: pole kindel, et saame kogu maksuvõla kätte

27. aprill 2009, 15:09

Majandus on praegu raskustes ning
optimistlikud prognoosid, mida ettevõtjad oma ajatamistaotlustes näitavad ei
pruugi alati täituda, ütles maksu- ja tolliameti (EMTA) peadirektor Enriko
Aav.

Aav rääkis, et maksude ajatamise taotlusi vaadatakse hoolikalt läbi ja vajadusel küsitakse garantiisid juurde. "Maksuvõlg on esimese kvartaliga kasvanud ühe miljardi võrra. Neljalt miljardilt viie miljardi krooni peale – see on väga kiire kasv. 300 miljonit krooni oleme viiest miljardist ajatanud," märkis ta.

EMTA juhi sõnul loodetakse 300 miljonit krooni aja jooksul kätte saada, aga see pole sugugi kindel. "Majandus on praegu raskustes, optimistlikud prognoosid, mida ettevõtjad oma ajatamistaotlustes näitavad ei pruugi alati täituda. Trend on selle poole, et võlad kasvavad," tõdes Aav.

"Aga hea on see, et me näeme neid võlgu. Halb on siis, kui makse enam ei deklareerita, kui meie ettevõtlus läheb varimajandusse. Märksa hullem on see, kui makse enam ei deklareerita, sest nende tagaajamine nõuab tunduvalt suuremat ressursi. See seab ka ausa maksumaksja raskesse olukorda ning mõjub majandusele destruktiivselt," rääkis ta.

"Seda peab ära hoidma, et majandus ei laskuks varju. See võib väga kõvasti lüüa maksutulude pihta," nentis Aav.

Aav ütles, et maksude ajatamise taotlejaid ei hakata ukselt tagasi saatma. "Probleemidega tuleks varakult tegeleda, üksikjuhtumid vaadatakse läbi, kuid tõenäoliselt ei pruugi see enam alati õnnestuda sellistel tingimustel nagu see on senini õnnestunud," kinnitas ta.

EMTA juht lisas, et maksude ajatamise tingimusi võidakse karmistada. "Me peame olema kindlad, et tegemist on ikkagi ajutise raskusega ning, et hiljem saadakse probleemidega hakkama. Probleemidel ei tohi lasta kuhjuda," märkis Aav.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. April 2009, 15:34
Otsi:

Ava täpsem otsing