Ranno Tingas: maksude ajatamine kui maksepuhkus

27. aprill 2009, 15:34

Maksude ajatamist ei peaks eraldi vaatama
muudest ajatamistest ja maksepuhkustest, ütles konsultatsioonifirma Ernst
Young juhatuse liige Ranno Tingas.

"Pankrot on põhimõtteline otsus – ettevõtete omanikud tahavad hiljem ka pankadest laenu saada ning pankrot mõjutab ettevõtja imagot. Pankroti otsus peab olema väga hästi kaalutletud," lisas ta.

Tingase sõnul sõltub ettevõtte maine sellest, kui põhjendatud on pankrot. "Kuid minu arvates pole see kõikide probleemide lahendus. Pankrot, mille järel alustatakse sama äri täpselt sama moodi samade inimeste poolt, ei saa olla äriidee," märkis ta. "Miks peaks arvama, et uus katse õnnestub paremini? Seega parem lahendus võiks olla kui raskustes ettevõtte tegevuse võtab üle mõni teine ettevõtja, kes suudab muuta ärimudelit," lisas Tingas.

Tema sõnul on maksude ajatamine lahendus, kus maksuamet annab maksepuhkust, et ettevõtja saaks likviidsusprobleemist üle. "Mõne ettevõtte jaoks on vähemalt lootus, et saadakse oma raskustest üle kui restruktureerida äri, panna mõni kahjumlik tegevus kinni," selgitas maksukonsultant.

Tingase kinnitusel pole maksude ajatamine midagi dramaatilist, seda on koguaeg tehtud. "Iseenesest on see täpselt sama kui küsitakse pangast maksepuhkust, küsitakse hankijatelt ajatamist, kasutatakse erinevaid võimalusi rahavoogude juhtimiseks," rääkis ta. "See taandubki väga palju sellele, kui palju ettevõtja ise usub oma äri jätkusuutlikkusse. Kui maksuamet ja kõik võlausaldajad ütlevad ära maksetähtaegade pikendamisele, siis ongi üks lahendus pankrot, lihtsalt ei suudeta enam jätkata," lisas ta.

Maksuameti otsus lõpetada ajatamised oleks Tingase ütlusel vale. "Lõpuks ettevõtjad on need, kes riigi eelarvet täidavad ja kui riik on see, kes julma võlausaldajana ukse kinni lööb nii, et ettevõte peab minema pankrotti, halvendab see kogu majandust. Leian, et see pole lahendus. Teisest küljest saan aru, et kergekäeline ajatamine pole ka lahendus," rääkis ta.

Maksuvõlgadega seostub tema sõnul veel üks probleem, mida ei saa lahendada maksuametnikud, vaid mis on riigi pädevuses. Nimelt on tulumaksuseaduse järgi maksuintressi maksmine ettevõtlusega mitteseotud kulu, mis tähendab, et maksuvõlalt intressi maksmisel tuleb lisaks intressile maksta ka tulumaksu. See kehtib nii ajatatud kui ajatamata maksuvõla puhul. Seega ajatamata maksuvõla kulu ettevõtjale on ligi 28% aastas koos tulumaksuga.

"Arvan, et riik peaks selle maksukohustuse kiirelt tühistama, sest miks peaks karistama maksuintressi maksmist. Või vähemalt tähtajaliselt peatama selle kehtivuse kuni majandus normaliseerub," ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. July 2009, 20:14
Otsi:

Ava täpsem otsing