Grindexi suuromanik: röövida on lihtsam kui teenida

27. mai 2009, 18:52

Grindex Läti suuromanik Kirov Lipman ütles
Delovõje Vedomostile, et suurettevõtjad ei toeta riigi röövellikku poliitikat,
eriti maksude suurendamist.

Tallinna farmaatsiatehase omaniku Läti farmaatsiakontserni Grindex suuromanik Kirov Lipman on veendunud, et Läti kehv majandusseis on otseselt seotud valitsuse maksupoliitikaga. "Mina ja teised ettevõtjad arvame, et viimasel ajal suurenenud ettevõtjate maksukoormus ei soodusta majandusolukorra paranemist," rääkis Lipman Venemaa kogemusele viidates.

"Nii Venemaa kui ka Läti on maksude tõusu juba üle elanud. Mõlemal juhul maksulaekumised vähenesid, hakati maksma rohkem ümbrikupalkasid, ettevõtted püüdsid hiilida maksudest kõrvale. Olukord taastus alles pärast seda, kui maksud langesid," meenutas Lipman õppetundi.

Peale käibemaksu suurendamise mõtleb Läti valitsus välja ka uusi makse, näiteks kinnisvaramaksu VIPidele. "Huvitav, mille järgi tehakse kindlaks, kas see on VIPpersoon või mitte?" huvitas ettevõtjat. "Kas perekonnanime või tema omandis oleva hoone välisilme järgi?"

"Selle asemel, et otsida võimalusi raha teenimiseks, püüab valitsus välja mõelda, kust saaks veel võtta,» kaebas Lipman ennustades, et kui kuulutada kõik ettevõtjad kulakuteks, võib korduda 1917. aasta.

Kommenteerides hiljuti võimule tulnud uue valitsuse tööd, märkis Lipman, et mitte midagi ei ole muutunud: "Nad ainult ähvardavad, selle asemel, et ettevõtjaid ära kuulata, kes oskavad nõu anda, kuidas ekspordi parandada või uusi töökohti luua. Lihtsam on ära võtta, kui välja mõelda, kuidas ise teenida."

Lipman ütles, et Läti ettevõtjate strateegia on sama mis Eesti ettevõtjatel. "Kärbivad kulutusi, püüavad vähendada omahinda ning tegelevad tõsiselt hinnakujunduspoliitikaga," selgitas ta, kuigi märkis, et ilma riigi abita on hinnapoliitikat raske reguleerida, "jälle tulevad mängu maksud."

Lipmani sõnul kogunesid suurimad Läti ettevõtjad juba teist korda, et koostada ja valitsusele esitada konkreetsed majanduse päästmise ettepanekud. "Me tahame, et valitsuses oleks loodud töögrupp, mis oma nõuannete ja kogemustega saaks mõjutada valitsuse majanduspoliitilisi otsuseid," kommenteeris ta.

Läti meedia andmeil teatas Läti peaminister Valdis Dombovskis, et kui käibemaksust saadav tulu ei vasta plaanidele, tõuseb maksumäär Godmanise valitsuse ning Rahvusvahelise Valuutafondi vahel sõlmitud kokkuleppe kohaselt 24 protsendini.

25. mail teatas Läti rahandusministeerium, et hakati ette valmistama elamispinnamaksu projekti, mille järgi tuleb mitme korteri või maja või väga suurte elamispindade omanikel maksta alates tulevast aastast 1-3%list "luks-elamispinna maksu", mida arvestatakse kinnisvara katastrimaksumusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. May 2009, 18:55
Otsi:

Ava täpsem otsing