GlaxoSmithKline Eesti juht: kulu võib mitmekordselt riigile tagasi tulla

12. juuni 2009, 19:43

Täna koos ravimitootjate liidu liikmetega
avatud diskussiooni pidanud GlaxoSmithKline Eesti juht ja ravimitootjate liidu
nõukogu esimees Akshay Mody nentis riigi kulude kärpimise vajadust, ent
samas rutakate sammude astumisel võib kulu riigile mitmekordselt
tagasi tulla.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur saatis ravimitootjate liidule kirja, milles teeb ettepaneku, et need alandaksid hindu 15 protsenti.

"Meil on arutelu, avatud diskussioon hetkel, ega mina üksi ei saa midagi liidu liikmete eest kosta," rääkis koosokul viibinud Mody, öeldes, et seisukoha peavad nad kujundama 20. juuniks. "Selge on see, et riigil on raha vähem. Katsume konstruktiivselt lahendusi leida, kas just hinnalangus ja mis need mehhanismid on," rääkis Mody ja vastates ka päevaküsimusele, mida ta arvab sotsiaalministri ettepanekust vähendada ravimi hindu 15%.

Mody isiklik seisukoht oli, et küsimus on kõik proportsioonides, kust raha võetakse ja mis mõju on sel patsientidele ja nende hakkamasaamisele. "Siin on mitmeid aspekte, mida peab arvestama," toonitas ta. Ta selgitas, mis võib juhtuda, kui võtame kuskilt raha ära, et patsiendid võivad hakata saama vähem ravi kätte ning võivad sattuda haiglasse.

"Kokkuvõttes kulu riigile ei vähene, vaid võib kuskilt tagasi tulla mitmekordselt. Me peame kõiki neid mõjusid arvestama," rääkis Mody. "Tervishoid on keerulisem, kui esialgu võib tunduda. Puusalt tulistada ei saa."

Merck Sharp Dohme juhatuse liige Andres Müürsepp ütles päevaküsimusele vastates, et fakt on see, et eestlaste tervena elatav eluiga on kõige madalam Euroopas, nii sotsiaalkulud, tervishoiukulud kui ravimikulud isiku kohta aga ühed kõige madalamatest. "Vastuse päevaküsimusele saab lugeja ise anda," uskus ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2009, 19:43
Otsi:

Ava täpsem otsing