Pakendiringluse juht: uue seadusega tekivad hiliseid ärkajad“

11. oktoober 2009, 17:38

MTÜ Eesti Pakendiringlus juhataja Aivo
Kangus leiab, et pakendiaktsiisiseaduse eesmärk on kallutada pakendiettevõtjad
tegelema pakendite kogumise ja taaskasutamise korraldamisega ning uue seaduse
puhul oli juba oodata, et kõik ettevõtjad ei reageeri õigel ajal.

Kevadine riigikohtu lahend päästab pakendiettevõtjad, kes pole täitnud pakendi taaskasutuskohustust ega andnud seda ka üle taaskasutusorganisatsioonile, maksuameti küüsist, kui nad sõlmivad tagasiulatuva lepingu MTÜga Eesti Pakendiringlus. Rahandusministeerium soovib seadusemuudatusega olukorda muuta.

„Pakendiseaduse eesmärk ei ole riigieelarvesse tulude teenimine. Sellele viitab ka riigikogu praktika, kus juhtivkomisjon pakendiaktsiisi seaduse menetlemisel on keskkonnakomisjon mitte rahanduskomisjon. Kuivõrd Eesti Pakendiringlus esindab pakendiettevõtjate huve, siis meie valisime pakendimaterjalide ülekogumise strateegia. Juba seaduse jõustudes oli selge, et paratamatult tekivad "hiliseid ärkajaid". Pakendiringlus on läbi pideva materjalide suurema taaskasutamise andunud neile võimaluse ennast kõrge pakendiaktsiisi eest kaitsta. Peale Eesti Pakendiringluse keegi sarnaselt pakendiaktsiisile ja pakendiettevõtjate huvidele ei lähenenud,“ rääkis Kangus.

Lõpliku tähtaja määramine seadusemuudatusega tõmbaks maha selge piiri, ilma taganemisvõimaluseta Eesti Pakendiringluse selja taha, leiab mees. „Tänaste liitujate kohta võib ainult tinglikult öelda ”uimased”. Kokkuvõttes järgib Pakendiringlus kehtivaid seadusi ja meile sobib see mida Riigikogu paremaks peab,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. October 2009, 17:38
Otsi:

Ava täpsem otsing