Ligi: arstide palgad tõusnud kahe aastaga 60%

30. oktoober 2009, 07:39

Rahandusminister Jürgen Ligi kirjutab enda
ajaveebis, et kahe aasta jooksul on arstide palgad suurenenud peaaegu 60%,
samuti on paranenud meditsiinivaldkonna rahastamine.

Sestap ei mõista minister Ligi, miks kuueprotsendiline raviteenuste hindade kärbe haiglajuhid, arstid ja meditsiiniõed nii kurjaks on ajanud.

"Surnukirst on rusuv, et mitte öelda masendav. Surnukirst keset tänavat saab olla vaid masendav eksitus. Kirst kesk tänavat ja vilistavat rahvamassi on masendav eksimus. Surma pühaduse riivamist võiks vabandada vaid väga eluterve huumor. Kui sel riivamisel on aga tõsi taga, ja kui selle eksimuse motiiv on rahaline privileeg, on see eksimus eemaletõukav," on Estonia laevakatastroofis venna kaotanud rahandusminister nördinud.

Matemaatika ütleb ministri väitel, et rahanõudmised meditsiinis ei oleks praegu õiglased isegi väärikate meetodite korral.

"Majandus on langenud 2005 või 2006 aasta mastaapi – sõltuvalt näitajast. Riigi tegevuskulud on aastas 2006. Meditsiini eelarve jääb 2010. aastal 2008. aasta tasemele. Meditsiini suhe SKPsse on kasvanud. Arstide palgad kasvasid veel 2008 pea 30%, kuigi majandus juba langes, ja aasta varem umbes sama palju. Vahest kinnisvaramulli serv oli veel järsem, aga see sai hoopis varem otsa. Tööpuudust see ala ei tunne ja maailmgi on lahti," ütleb Ligi.

Ligi sõnul on meditsiinis kärpimist leevendamas reservid.

"Muu eelarve kahjuks toodab see miinust, mida tuleb mujalt, sealhulgas palkadest, kärpimisega tasakaalustada. Võigas, aga ikkagi peab kuulma juttu euro tulekust surma arvel," lisab Ligi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2009, 12:17
Otsi:

Ava täpsem otsing