Tööstus: euro on tugevnenud valuläveni

09. november 2009, 16:28

Euroopa tööandjate föderatsioon
BusinessEurope hoiatab, et järjest tugevnenud euro on tööstuse jaoks juba
valuläve ületamas.

"Ma olen viimaste arengute pärast vahetuskurssides väga mures," ütles enam kui 20 miljonit ettevõtet ühendava föderatsiooni juht Jürgen Thumann. "Need ei ole Euroopas majanduskasvu jaoks head uudised," vahendas tema sõnu agentuur Bloomberg.

Veebruari keskelt on euro USA dollari suhtes tugevnenud ligi 20%, õõnestades Euroopa kaupade konkurentsivõimet.

Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet on rõhutanud, et USA tugeva dollari poliitika on äärmiselt oluline. Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy abi Henri Guaino nimetas 20. oktoobril euro võimalikku tugevnemist 1,50 dollari tasemele katastroofiks. Päev hiljem kerkiski euro esimest korda 14 kuu jooksul nimetatud tasemele ning tegi seda ka täna.

Seni on siiski veel vähe märke, et euro tugevus Euroopa majanduse toibumist pärsiks.

Euroopa suurimas ja suuresti ekspordist sõltuvas riigis Saksamaal kasvas tööstustoodang septembris augustiga võrreldes analüütikute oodatud 1% asemel 2,7%, teatas täna Saksamaa statistikaamet. Ka eksport ületas ootused, kasvades eelnenud kuuga võrreldes 3,8%. Teises kvartalis oli ekspordi osakaal Saksamaa SKPs 40%, sama näitaja euroalal kokku on 35%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. November 2009, 16:48
Otsi:

Ava täpsem otsing