ÄP fototoimetus • 11. november 2009 kell 21:00

Tehnikarikkes peitub oluline turvarisk

Tihti esineb tavaolukordi, kus hoone tehnosüsteeme hooldatakse vaid hooldaja etteantud soovituste järgi ning jäetakse tähelepanuta seaduses sätestatud hooldusnõuded. Näiteks näeb standard ette sprinklersüsteemide iganädalast hooldust, kuid juhtub, et seda tehakse vaid kord kuus.

"Kui seni oli tööstuse turvavaldkonnas tavaline nähtus varga peale kohale ruttav turvafirma, siis nüüd on hakatud mõistma, et ulatuslikum kahju on näiteks suure sügavkülmiku rivist väljaminek - hävineda võib kogu toodang," ütles ASi Pristis teenuste direktor Indrek Tennokese.

Haldusvalve tõhustab tehnosüsteemide avariiabi osutamist ja sisaldab tavapärasele valve- ja hooldusteenusele lisaks ka tehnosüsteemide ööpäevaringset valvet.

Haldusvalve võimaldab ettevõttel aegkriitilised tehnosüsteemid - tulekah-

ju, sprinkler-, ventilatsioonisüsteemid, katlad, külmikud jms ühendada keskpulti, kuhu avarii korral laekub signaal. Patrull sõidab kohale, fikseerib olukorra ja lokaliseerib võimalusel avarii. Seejärel asub hooldusmeeskond riket likvideerima.

"Näiteks kui jäätisetehase sügavkülma temperatuur langeks paari kraadi võrra, siis haldusvalve teenust kasutav süsteem annab kohe häire ning kohale sõidaks patrullauto, vajadusel ka hooldusmeeskond. Jäätisetehase töötajad avastaksid külmiku lekke võib-olla alles siis, kui kogu kaup on juba sulanud.

Operatiivsust tagab tehnosüsteemide ööpäevaringne online-järelevalve. Näiteks tagab sprinklersüsteemi seisundi online-jälgimine selle õigeaegse töölehakkamise.

Põhja-Eesti Päästekeskuse järelevalve teenistuse ehitusprojektide ja detailplaneeringu osakonna peainspektori Vassil Hartshuki hinnangul on tervitatav haldusvalve tüüpi teenuse turuletoomine, sest see aitab säästa ka päästeteenistuse ressursse

"Ettevõtetesse, kus haldusvalve sisse seatud, on päästeteenistusel vähem valehäiretest tingitud väljasõite," tunnistas Hartshuk.

Ehitusvahtude tootja OÜ Krimelte juhatuse esimehe Jaan Puusaagi sõnul kaardistatakse Krimeltes tehnosüsteemide monitoorimise võimalusi, et parandada ennetustööga firma turvalisust.

"Haldusvalve teenust kasutades on tehnosüsteemid monitooritud juhtimiskeskuses, mis tagab kiire reageerimise riketele ning kriisikolde lokaliseerimise. Meil on sellega võimalik erinevate süsteemide hooldamise ja haldamisega seotud kuludelt kokku hoida umbes 20 protsenti," ütles Puusaag.

Autor: ÄP

Hetkel kuum