• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Palgasuhe on paigast ära

  Eelmisel aastal langesid palgad aastatagusega võrreldes 5%. Palgad olid avalikus sektoris 2009. aastal 7,5% erasektori omadest kõrgemad. Statistilised töötasud on viidud täistööajale, lõhe sektorite vahel on veel suurem. Kahtlen, kas sama suhe on ka vanades ELi riikides.
  Nii nagu paljud suhted ühiskonnas (sotsiaalne turvalisus, kompensatsioon ravimitele, emapalk, toimetulekutoetused, töötuskindlustus jpt) on ka avaliku- ja erasektori palgasuhe paigast ära. Suhe võiks vastupidine olla - ressursside tootmine on ju kulukam.
  Erasektor pidi varasemate aastate ebaefektiivse palgakasvuga kaasa minema - tõstma palku lisaväärtuse kasvust kiiremini. See ei saanud jätkusuutlik olla, palgatasemed pidid langema. Tööjõukulud moodustavad pea poole SKPst. Selle mõju ühiskonna turvalisusele ja ettevõtluse konkurentsivõimele on väga, väga suur.
  Töötasude lisaväärtusest kiirem tõstmine ja riigiametnikele soodustuste väljamõtlemine soosis jätkusuutmatut laastavat palgakasvu. Ettevõtluse konkurentsivõime langes.
  Lumepalliefektil põhinev palgakasv ergutas tarbimist, innustas laenama ja viis ületarbimiseni. Inimesed ei võinud teada, et valitsejad langetasid valesid otsuseid, hindasid riigi võimekust üle. Riigieelarve 25%-line kulude kasv ei tuginenud kuidagi reaalsusel.
  Valitsuse ja esinduskoja tegemisele tuleks anda õiglane hinnang. Kiita pole põhjust. Kuid vaevalt mõni teine koosseis oleks ilmtingimata teisiti tegutsenud. Oleks võinud isegi hullemini minna. Ent selleks, et edasi minna, tuleb muuta ühiskonna väärtushinnanguid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.