Anne Oja • 7. september 2010 kell 17:12

Valgevene leinab kummaliselt surnud ajakirjanikku

Valgevene üldsus leinab riigi ühe juhtiva opositsioonilise veebiportaali charter97.org asutajat ajakirjanikku Oleg Bebenini, kes leiti 3. septembri õhtul pooduna oma Minski lähedal asuvast maamajast.

Ehkki ametliku versiooni järgi oli tegu enesetapuga, kuna naabrid võõraid maamajas käimas ei näinud, ei usu Bebenini kolleegid ja perekond seda juttu, kirjutas Venemaa ajaleht Izvestija. Palju on vastamata küsimusi.

2. septembril ei võtnud Bebenin enam mobiili vastu, mis muutis tema naise tõsiselt ärevaks.

Kohalik miilits teatas, et Bebenini kehalt vägivalla tunnuseid ei leitud ja naabrite sõnul maamajas võõraid ei käinud, järelikult oli tegu enesetapuga. Selline versioon käidi välja juba enne, kui kohtumeditsiini eksperdid hinnangu andsid. Hiljem lülitus uurimisse riigiprokuratuur, kuid ka sealt on avalikkusele öeldud, et tõenäoliselt lahkus Bebenin elust vabatahtlikult.

Bebenini kolleegidele ei anna rahu, et charter97.org juht ei jätnud maha hüvastijätukirja. Üksinda mossitamise ja elu kallale kippumise asemel oli plaaninud hoopis töökaaslastega kinno minna, nagu nähtub Bebenini viimastest SMSidest. Peamine aga, Bebeninil polnud ühtegi põhjust eluga lõpparvet teha, usuvad tema lähedased. Bebeninist jäi maha naine ja kaks poega, kogu pere puhkas hiljuti Kreekas. Ka tervisega polnud 36aastasel mehel mingeid probleeme.

"Kahtlemata on igaühel meist hetki, mil tahaks sillalt alla viskuda või silmusesse ronida, aga kui inimesel jääb maha perekond, kelle eest ta vastutab, on enesetapp ebatõenäoline," kommenteeris Izvestijale Valgevene politoloog Aleksandr Feduta, kes töötas kunagi Bebenini ajalehes Imja. "Oleg oli alati rahulik, vaoshoitud inimene. Enesetapu versioon omab sama kaalu kui tapmise versioon. Uurimine tegi vea, kiirustades välja kuulutama vaid üht neist."

Enesetappu ei usu ka Bebenini mõttekaaslane, rahvaliikumise Euroopalik Valgevene juht Andrei Sannikov. Ta on varem avaldanud, et on valmis kandideerima Valgevene presidendiks. Sannikovi valimisstaapi oleks hakanud juhtima Bebenin. "Me kohtusime iga päev, meil olid suured plaanid," rääkis Sannikov.

Bebenin ise on varem rääkinud, et 1997. aastal viisid tundmatud ta metsa ja ähvardasid "kõigile näidata, kuidas tuleb võimudesse suhtuda."

Hetkel kuum