Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pangad on ajanud lõksuEuroopa Keskpanga

  Kaks aastat pärast seda, kui Euroopa Keskpank käivitas erakorralised kriisimeetmed pankade püsti hoidmiseks, on mõned neist keskpanga rahast ikka veel sedavõrd sõltuvad, et pank ei saa vabalt kaaluda kriisimeetmete lõpetamist.

  Pank on küll lõpetanud aasta ja poole aasta pikkuste likviidsuslaenude väljastamise, kuid kolme kuu pikkused laenud tuli kevadel taastada, kui Euroopa süvenev võlakriis eurot ohustama hakkas. Samuti alustas keskpank siis nõrgemate riikide võlakirjade ostmist. Praegu annab pank jätkuvalt laene ka nädala ja kuu aja pikkuse tähtajaga.
  „Euroopa Keskpank on lõksus ja uks blokeeritud,“ ütles agentuurile Bloomberg Royal Bank of Scotlandi Euroopa ökonomist Jacques Caillou. „Olukord laenuturul sunnib nad kriisikursile jääma kauemaks kui paljud neist sooviksid.“
  „Nende pankadega peaksid tegelema valitsused, vastasel juhul jäävad meile mõneks ajaks zombi-pangad,“ ütles Euroopa Keskpanga juhatuse liige Mario Draghi. Euroopa Keskpank peab kriisimeetmete lõpetamise otsustamisel olema vaba sellistest kammitsatest, mida taoline sõltuvus endast kujutab, ütles Draghi.
  Keskpanga olukorda lisab keerukust intressimäärade tõus pankadevahelisel laenuturul, mis muudab pankade jaoks turult laenamise kallimaks.
  Täna koguneb Frankfurdis taas Euroopa Keskpanga nõukogu, mis tõenäoliselt otsustab euroala enim jälgitud baasintressi jätta juba 18. kuud järjest rekordmadalale 1% tasemele.
  Eriti huvitab turge, mida Euroopa Keskpanga juhil Jean-Claude Trichet’l on öelda otsusele järgneval pressikonverentsil rahapoliitika lõdvemaks laskmise kohta, mis näib olevat teiste suuremate keskpankade kurss.
  Äsja lasi Jaapani keskpank baasiintressi peaaegu nulli ning asus üles ostma riigi ja firmade võlakirju, uut „raha trükkimise“ vooru kaaluvad ka USA ja Suurbritannia keskpank. Euroopa Keskpank on seni ilmutanud oluliselt väiksemat huvi täiendavate kriisimeetmete rakendamiseks, et aeglustavale majanduskasvule uut hoogu anda.
  Kuna Euroopa Keskpank ilmselt teiste keskpankade ekspansiivsele poliitikale samaga ei vasta, võib euro jätkata tugevnemist, pärssides Euroopa eksporti ja majanduskasvu.
  Viimase nelja kuuga on euro USA dollari suhtes tugevnenud 16% ning tugevnes täna hommikul 1,3979 dollarile eurost.
  „Veidi kummaline, et Euroopa Keskpank näib olevat rahapoliitika karmistamise kursil, samas kui kõik teised keskpangad kaaluvad oma riigi majandusele lisastiimulit,“ ütles Commerzbanki intressimäärade strateegia juht Christoph Rieger. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Raadiohommik: punastest maasikatest ja rohelistest investeeringutest
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägime roheliste pensionifondide tootlustest, maasikakorjamise robotist, muutustest ettevõtete saneerimisprotsessis ning NATO laienemisest.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägime roheliste pensionifondide tootlustest, maasikakorjamise robotist, muutustest ettevõtete saneerimisprotsessis ning NATO laienemisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.