• Jaga lugu:

  €URO: Ettevõtjad ümardavad palku ülespoole

  Seaduse järgi tuleb palgad ja lisatasud ümardada matemaatiliste reeglite järgi eurodesse nii nagu hinnadki - eurosendi täpsusega. Kuigi palga töötaja kasuks ümardamine jääb iga ettevõtja enda otsustada, siis tuleb muutus töötajaga igal juhul kooskõlastada.
  Mõnes ettevõttes ümardatakse palk ja preemiasummad töötaja kasuks ülespoole isegi kümne euro suurusjärguni. Harju Elekter AS nõukogu esimees Endel Palla kinnitusel pole tasude ümardamise aste küll veel lõplikult selgunud, kuid kümme on see kindlasti. "Me oleme arutanud ka suuremate ümarduste tegemist, kuid see ei ole veel kindel. Igal juhul kehtib ühine reegel koristajast kuni direktorini," märkis Palla. Ainuke erand tehakse tema sõnul tunnitasuga töötajatele, kelle palka pole lihtsalt võimalik nii palju ülespoole ümardada.
  Projekteerimisega tegeleva EstKONSULT OÜ peadirektori Lembit Linnupõllu sõnul on nende palgasüsteemis juba praegu üpris kandilised numbrid, mis on ümardatud krooni täpsusele. Seega läheb eurodega samamoodi - palganumber luuakse euro täpsusega. "Teeme olukorra veidike rõõmsamaks ja kui töötaja saab mõne sendi võrra rohkem palka, siis ega me ise sellest vaesemaks ei jää," lisas Linnupõld.
  Jaanuaris ei hakata eurosentidega arvutama ka Rautakesko ASis ja töötajatele antakse arveldusvaluuta muutumise puhul pisikene positiivne impulss. Juhatuse esimees Alo Ivask selgitas, et palk arvutatakse täpselt ümardamise reeglite järgi eurodeks ja seejärel ümardatakse eurode summa täiseuroks ülespoole. "Kui palgaarvestuse puhul on meil asi kindel, siis lisatasude ja kompensatsioonide süsteem on veel projektifaasis ning alles arutame kõiki kulusid läbi," lisas ta.
  Töötajasõbralikult tehakse ümardused ka puhastusainete tootjas ESTKO ASis, kus küll suuri muudatusi ei toimu. "Kursivahetuse tõttu tasusid vähendada oleks juba seaduse vastu minek, eks me tahame oma töötajatega ikka hästi läbi saada," ütles ettevõtte juhataja Hainer Õunapuu. "Töötaja kahjuks senti saagima keegi ei hakka, seega saab tõenäoliselt lähema kümneliseni ümardatud, vaevalt et sajalisteni ümardame."
  Mõned ettevõtjad järgivad täpselt seadust ja ümardavad palgad ühe eurosendi täpsusega. Alkoholifirma Altia Eesti tegevdirektori Ivar Ausi sõnul toimub ettevõtte sees euro-mõtlemine juba pikemat aega ja suuri muutusi jaanuar kaasa ei too. Seega ümardatakse alates uuest aastast kõik väljamakstavad palgad eurosendi täpsusega. "Oleme mingitel juhtudel isegi praegu Eesti kroonides maksnud välja palkasid sendi täpsusega," märkis Aus.
  Puitbriketitootja Textuur ASi juhatuse esimees Argo Jõgi selgitas, et nemad oma ettevõttes palkade ja lisatasude puhul spetsiaalseid ümardusi tegema ei hakka, vaid järgivad lihtsalt seadust. "Meie ettevõttes arvutatakse palgasumma kursi järgi välja ning see läheb inimese pangaarvele. Kas ta võtab sealt sente välja, on juba töötaja enda otsustada," kommenteeris Jõgi. Alates veebruarist võivad palganumbrid nagunii muutuda lähtuvalt uutest preemiatest ja lisatasudest.
  Seaduse järgi toimub palkade ja lisatasude krooni-summade ümberarvestamine euroks euro- ja krooniühiku vahelise ümberarvestuskursi alusel.
  Saadud tulem ümardatakse 1 sendi täpsusega kolmanda koha alusel pärast koma. Kui kolmandal kohal pärast koma olev arv on 0-4, jäetakse teisel kohal pärast koma olev number muutmata. Kui kolmandal kohal pärast koma olev number on 5-9, ümardatakse teisel kohal olev number ühe võrra ülespoole. Maksud ja riigipoolsed toetused ümardatakse eurole üleminekul inimestele soodsamas suunas.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Robert Sarv: palun terve inimese passi
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
Sportlikud, terved ja karsked inimesed on koroonapandeemia ajal pandud ebamõistliku ja -inimliku surve alla, kirjutab Emerald Legali vandeadvokaat Robert Sarv.
USA majanduskasv alla ootuste; börsid sellegipoolest plussis
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
USA teise kvartali majanduskasv jäi küll analüütikute konsensuslikele ootustele kõvasti alla, aga see ei seganud börsidel rohelises sulgumist.
Soome sai täna kirja 765 koroonanakatumist
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.
Kui kasv jätkub, siis augusti lõpus võib oodata 2000 nakatunut päevas
Üritustel osalevate inimeste arvu piiramiseta saame näha septembri keskpaigal juba kuni 2500 haigestunut päevas, kõlas terviseameti pressikonverentsil.
Üritustel osalevate inimeste arvu piiramiseta saame näha septembri keskpaigal juba kuni 2500 haigestunut päevas, kõlas terviseameti pressikonverentsil.