Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui omanikul on sihid segased

  Tärkav energiateemaline debatt ja viimase nädalal trall ümber Eesti Energia näitab Äripäeva arvates, et poliitikuil puudub selge arusaam energiapoliitika tulevikust.
  Äripäev on seda debatti jälginuna aina enam arvamusel, et tegelikult ei esinda poliitikud energiast kõneledes mitte rahva tahet, vaid raha. Ühest küljest on see mõistetav - energiasektoris ringleb kohutav kogus raha, ainuüksi taastuvenergiadotatsioonid ulatuvad miljardi kroonini aastas. Rääkimata siis lihtlabasest elektrienergia tootmisest ja müümisest (ainuüksi Eesti Energia mullune majandusaasta tõi 11miljardilise müügitulu juures enam kui kaks miljardit krooni puhaskasumit).
  Et raha mängib põhirolli, näitab valitsusegi tegevus, kes viimastel aastatel on Eesti Energiat põhiliselt rahapumbana kasutanud ja võtnud dividendidena välja sadu miljoneid kroone.
  Teisalt on ilmselge, et säärane määratu rahavoog annab energeetikaettevõtjaile suurepärase võimaluse palgata tippspetsialiste, kes võimukoridorides lobitööd tehes rahakotti veelgi paisutada aitaks.
  Olgem ausad, miljardilistest käivetest moodustavad lobimeestele makstavad miljonid vaid pisku ning seegi ei lähe kaduma - vajalikud seadusemuudatused toovad mitu korda enam sisse. Seega, kui poliitikud (kel on seadusandlik võim) huvituvad rahast, ja energeetikud (kel on raha võim) sobivamatest seadustest, pole vaja pikalt mõelda, kuidas raha ja seadus kokku klappima hakkavad. Küll nad klapivad. Ja miks on meil tunne, et praegu debateerivate IRLi ja Reformerakonna selja taga ongi hoopis raha esindavate huvigruppide eri nägemused?
  Kuid praegustest energiateemalistest sõnavõttudest kumab välja ka puhas valimispropaganda. Ehk see, kui vaevalt pool aastat enne valimisi on elektri hinna kontrolli all hoidmisega hakatud tegelema, on kahepalgeline. Sest tegelikult on valitsusliidu erakondadel oma esindajad Eesti Energia nõukogus juba mitu aastat olemas olnud, ja just ettevõtte nõukogu peaks ettevõtte strateegia paika panema.
  Ja kui nüüd on ühtäkki avastatud, et plaanitud investeeringud on ikka jamad, siis vabandage väga - populismi haisu on tunda kaugele. Järgnenud teated, kes ikkagi konkreetselt hinnatõusu ära hoidis, oleks võinud otse Eesti Klassikalise Huumori muuseumile adresseerida.
  Selles valguses tundub juba isegi koomiline peaministri möödunudnädalane hüüatus, et Eesti Energia hinnatõusu soov on nahaalsus ja lauslollus. Tõele au andes ei saagi üks äriettevõte, millele omanik on pannud ülesandeks kasumi teenimise, et saaks võimalikult palju dividende võtta, teisiti käituda. Ja Eesti Energia juht Sandor Liive teeb Äripäeva arvates väga head tööd - kuni omanik pole talle teistsugust ülesannet andnud, on tema asi kasumit teenida. Kui nõukogu ütleks, et aitab Sandor, hoiame nüüd elektri hinna all, tegele vaid kodumaiste investeeringutega ja tee sedagi kasumlikkuse piiril, siis pole kahtlustki, et ta saaks ka selle ülesandega kenasti hakkama.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.