Katre Pilvinski • 27. oktoober 2010 kell 12:56

Lauri Lind: tootlus pole fondivalikul kõige olulisem

Pensionifondide mineviku tootlus ei pruugi näidata tuleviku tootlust. Tasuks vaadata, kas fond teenib aktsiatelt või võlakirjadelt.

„Tootlus on üks asi, aga mineviku tootlus ei pruugi näidata tuleviku tootlust,“ nentis Lind. „Seda võib vaadata, aga see ei pruugi garanteerida, et tootlus tulevikus samamoodi jätkub,“ rääkis ta sellest, mida vaadata enne, kui pensionifondi vahetada.

„Aga, kui on rohkem tahtmist ja viitsimist, siis võiks vaadata, mis on pensionifondide suurimad investeeringud ja natuke vaadata, kas need sobivad fondivahetaja enda mõtete ja arusaamadega investeerimisest," rääkis ta.

Lind lausus, et see on avalik info ja seda peaks olema raportites näha ning et enne vahetamisotsust oleks mõistlik selle peale natuke aega kulutada.

„Mineviku tootlus on üks asi, aga fondijuhid teadupärast ju vahetuvad ja tihti need fondijuhid, kes täna fonde juhivad, ei juhi neid kindlasti 10 või 15 aasta pärast või isegi 5 aasta pärast ning see ei pruugi midagi eriti näidata,“ sõnas Lind.

Tema sõnul on stabiilne indikaator seotud pigem riskitasemetega, kas on seal aktsiate või võlakirjade risk. „Selle peale tasub rohkem mõelda kui, et vaadata milline fond on viie aasta jooksul parem olnud."

"Pigem peaks inimene rohkem seda vaatama, kas ta usub, et järgmise viie aasta jooksul on aktsiad või võlakirjad see koht, kus  peamiselt teenitakse. Selle peale tuleb mõelda,“ rõhutas Lind.

Selle nädalaga lõpeb pensionifondi valimise aeg.

Hetkel kuum