Sirje Rank • 8. november 2010 kell 7:38

Kreekas ei tule erakorralisi valimisi

Kreeka rangele säästukuurile pööranud sotsialistid elasid üle olulise usaldushääletuse, saavutades eilsetel kohalikel valimistel napi võidu.

Kaotuse korral ähvardas Kreeka peaminister George Papandreou korraldada riigis erakorralised valimised, mis panid turud uuesti kartma Kreeka võimaliku maksejõuetuse pärast. Reedel kerkisid Kreeka kümneaastaste võlakirjade intressimäärad enam kui 11%le ning Kreeka börs kukkus kahe nädalaga 8%.

Eile toimunud valimistel olid sotsialistid võidukad enamikes kolmeteistkümnest valimisringkonnast ning viiest suuremast linnast kolmes.

„Kreeklased soovisid muudatust, kui nad meid aasta tagasi võimule valisid,“ ütles Papandreou eile riiklikus telekanalis NET TV tehtud pöördumises. „Täna kinnitasid kreeklased uuesti, et tahavad jätkuvalt muutusi,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Valimisaktiivsus oli aga Kreeka jaoks tavatult loid – neli kümnest valijast jättis hääletamata.

Mõnedes omavalitsustes, kus tulemus ei selginud, toimub järgmisel pühapäeval teine valimisvoor.

Erakorralised valimised oleksid kursilt lükanud 2011. aasta  riigieelarve planeerimise, mis Papandreou sõnul on Kreeka jaoks viimane majanduslanguse aasta. Tänavu kahaneb Kreeka SKP prognoosi järgi 4% ning tööpuudus on kerkinud 12%-le.

Sel kuul saabuvad Ateenasse ka ELi ja IMFi esindajad, et üle vaadata maikuus Kreekale eraldatud kriisiabi tingimuste täitmine.

Hetkel kuum