Raivo Sormunen • 26. november 2010 kell 12:54

Ligi: Eesti pensionireformi ei revideerita

Kui suure riikliku võlakoorma all ägav Ungari valitsus ähvardab erapensionifondide varade riigistamisega , siis rahandusminister Jürgen Ligi sõnul Eesti oma pensionireformi revideerima ei hakka ja riigi sissemaksed teise sambasse jätkuvad planeeritult.

„Ungari on saanud kärbete alal nõu Eesti poliitikutelt ja sellele vähemasti pensionisamba puhul ka ametlikult viidanud kui Eesti mudelile. Aga kas on olnud viga nõus või vastu võtmises välja on tulnud meie omaga võrreldes midagi vastupidist“, märkis Ligi.

„Kui meie samba sissemaksete peatamine oli rõhutatult ajutine hädalahendus pikaajalise ja püsiva süsteemi kestma jäämisega, siis Ungari lõpetab sissemaksed ja teeb lühikese lõpu kogu süsteemile. Põhjendus on negatiivne tootlus kriisi ajal, mis iseenesest on loomulik reegel kõikjal, nii nagu on majanduskasvu ajal loomulik positiivne faas. Raske uskuda, et ainult riikliku pensioni ja kolmanda sambaga õnnestub adresseerida rahvastiku vananemise mõju pensionidele. Ka muude kärbete puhul on meil suur erinevus. Nende sammud on olnud populaarsemad (näiteks  pankade ja kauplusekettide erimaksud), ajutised ning kulude vähendamise asemel tulusid suurendavad. Euroopa Komisjoni silmis on populaarsusega seis vastupidine, meie programmi tõstetakse esile, Ungari oma pole aga seni aktsepteeritud. Kinnitan, meie pensionireformi ei revideeri ning ajutine paratamatus ei pikene,“ lõpetas rahandusminister.

Hetkel kuum