16. detsember 2010 kell 21:00

Suguvõsa lugu sõja ajal

Valdavalt Pärnumaal Matsi rannas üles võetud linateos on jätk Saksamaal Goettingenis sündinud režissööri Chris Krausi edukale karjäärile. Nagu tema esimese rahvusvaheliselt tuntud filmi "Scherbentanz" ("Shattered glass", 2002) puhul on ka seekord suurimaks inspiratsiooniallikaks olnud suguvõsa.

Film räägib loo Odast (Paula Beer), kes 1914. aastal osaliselt sakslaste, venelaste ja eestlaste valitsetud alale koju naaseb. Alaealise tütarlapse isa Ebbo (Edgar Selge) näol on tegu aga inimkatsetega alustava teadlasega, kes proovib võita akadeemikute ringi heakskiitu.

Režissööri sõnul käsitleb film Oda sirgumise kõrval veel mitut eetikavaldkonda kuuluvat teemat, millest üheks võiks lugeda ka Esimese maailmasõja järel tehtud inimkatseid ja eelkõige varasemaid otsuseid, mis nendeni viisid.

Toronto filmifestivali jaoks antud intervjuus märkis Kraus, et tahtis teosega suunata vaataja pilgu minevikku. Aga mitte lihtsalt ajalugu kommenteerides, millest annab aimu loominguline osa filmi stsenaariumis - mõis meres, mida ei ole tegelikult olemas, ja pöörane teadlane, kes oli tegelikkuses kirjanik -, vaid tuues välja võtmepunkte, eelkõige üksikinimeste otsuseid, mis eelmisel sajandil kestvatele protsessidele alguse panid.

Chris Kraus on rõhutanud, et tegu on igas mõttes eelkõige Eesti filmiga. "See film räägib Eesti ajaloost ja Eesti inimestest ning Eestimaal aset leidnud konfliktidest. Film on üles võetud Eestis ja Eesti meeskonna kaasabil," kommenteeris ta.

Ambitsioonikas teoses "Polli päevikud" näeb teatri NO99 lavalt ja kodumaistest kinofilmidest tuntud näitlejat Tambet Tuisku eestlasest anarhisti Schnaps rollis, kelle haavade parandamisest algab Oda lugu eneseotsingutest ja sirgumisest.

Film esilinastus 16. septembril Toronto filmifestivalil, mida loetakse Põhja-Ameerika kõige olulisemaks festivaliks. V Rooma rahvusvahelisel filmifestivalil auhinnati Chris Krausi žürii eripreemiaga ning teosele originaalmuusika loonud Annette Focks pälvis auhinna parima filmimuusika eest. Lisaks tunnistati Kraus PÖFFi parimaks režissööriks.

Autor: Madis Luik

Hetkel kuum