Kadrin Karner • 22. detsember 2010 kell 8:00

Herkel: Savisaare tegu on vastik, kuid mitte ootamatu

IRLi kuuluv riigikogu liige Andres Herkel kirjutas täna oma blogis, et Edgar Savisaare tegu ehk Venemaalt raha küsimine on äärmiselt vastik, kuid tema jaoks mitte ootamatu.

"Kui E. Savisaare ja Keskerakonna valimiskäitumine vertikaalsele ajateljele jaotada, siis on seda alati iseloomustanud piiride kompimine, köietants lubatu ja lubamatu piiril ning näkkuirvitamine ühiskonnas eetikanorme tähtsaks pidavale seltskonnale," kirjutas Herkel. Tema sõnul on Savisaarele alati omased olnud hiigelsuured välireklaamplakatid – aga kust ja mis meetoditega raha tuli, ei tea. "Aga ikka paistis seda konservatiivsegi kokkuarvestamise korral enam kasutuses olevat kui avalikkusele öeldi," lisas Herkel.

Tema sõnul on Keskerakonna kampaaniates kasutatava raha tegelik hulk ja päritolu varemgi paljusid kukalt kratsima pannud. "Savisaare meetodid on õõnestanud ühiskonna arusaamist headest tavadest. Nüüd, Venemaalt rahakerjamisega vahele jäädes, on mindud oluliselt kaugemale. Tegemist on Eesti julgeolekut ja rahvuslikke alusväärtusi kõigutava sündmusega," jätkas poliitik.

Herkeli kinnitusel pole kahtlust, et Venemaa katsed Eesti sisepoliitikat mõjutada on algusest saati kestnud ja jätkuvad ka tulevikus, isegi kui Savisaar poliitikast lahkub. "Savisaar jäi vahele enne, kui Vene raha kohale jõudis. Võib-olla tahtnuks Vene eriteenistused endale osavamat ja paremat mõjuagenti Eestis, aga nüüd läks viltu," arutles riigikogu liige. 

IRLi liige ja Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjoni esimees Madis Kübar andis täna linnavolikogu esimehele üle avalduse, milles soovib linnapea Edgar Savisaart volikogu ette aru andma seoses linnapea võimalikuks Venemaa mõjuagendiks olemisega.

Hetkel kuum