Sirje Rank • 27. detsember 2010 kell 7:34

Eesti liitumine euroga meelitab Soome firmasid

Kevadel Eestis tehase avanud firma Hyrles OY on just selline väike või keskmise suurusega ettevõte, keda Eesti üleminek eurole peaks siia investeerima julgustama, kirjutab täna Helsingin Sanomat.

Firma möönabki, et ees terendav üleminek eurole oli üks tegur, mis tehase avamise otsuse Eesti kasuks kallutas. Teine alternatiiv oli Poola. Tuleval aastal on plaanis laieneda.

Eurole üleminekust rehkendab Eestis 30 uut töökohta loonud Hyrles OY üksi valuutavahetuskulude kadumisest säästu ca 1000 eurot kuus. Palgad on plaanis euro tulekul firmas ülespoole ümardada, mis võib töötajaile igas tunnis ühe euro lisaks võita. Ulatuslikumast palgatõusust on aga alles vara rääkida – tehase juhtkond usub, et hea hinna ja kvaliteedi suhe jääb Eestis veel pikalt kestma. Soome tasemele Eesti palgad vaevalt lähema kümne aasta jooksul tõusevad.

Soome-Eesti kaubanduskoja juhi Pasi Harttuneni sõnul on viimasel aastal just vähem kui 50 töötajaga firmad Soomest vaikselt Eestisse tulnud. Euro lisab kindlust, et riik tuleb oma asjadega toime. Varem kardeti devalveerimist.

Eestist saab Soome jaoks lähim riik, kus euro on käibel. Sellest oodatakse nii kaubavahetuse kui ka turismi elavnemist. Samuti on elavnenud Soome kinnisvarainvestorite huvi Tallinna eluasemeturu vastu, kirjutab leht.

Hetkel kuum