Katariina Krjutškova • 19. jaanuar 2011 kell 16:04

Üks mees muutis korda

Koos euro tulekuga kadus Tallinnas minutipõhine parkimissüsteem ja tõenäoliselt oleks 15 minuti süsteem kehtima jäänud, kui üks mees poleks küsinud transpordiametilt ja ettevõttelt Ühisteenused selgitust.

Jaanuari algul avastas ametilt raamatupidaja Alar Nurmoja, et tema parkimise arve oli tavalisest suurem. „Niipea, kui numbrit näen, märkan kohe, kui seal on mingi jama või see pole loogiline,“ sõnas Nurmoja.

Tema parkimisarve tuli kopsakam, sest alates uuest aastast hakkas kehtima uus parkimiskord: tasuda ei tule iga pargitud minuti eest, vaid iga 15 minuti kaupa. Kui pargitud on näiteks 16 minutit, tuleb tasuda juba 30 minuti parkimise eest.

Nurmoja saatis AS Ühisteenustele, kus vastati, et  iga alustatud 15ne pargitud minuti eest tuleb tasuda ette nähtud tasu. „Nad ise ajasid mulle ka sellist mulli, et kogu aeg on niimoodi olnud,“ lausus Nurmoja.

Täna teatas Tallinna linnavalitsus, et taastab minutipõhise parkimistasu juba homsest. „Tahame sellega likvideerida eurole üleminekul ilmnenud ebakõla Tallinna linnavolikogu 30. jaanuari 2003 määruse ning m-parkimise eest tasu arvestamise senise praktika vahel,“ ütles abilinnapea Taavi Aas pressiteates.

Aas sõnas, et tarbija jaoks on kahtlemata õiglasem tasuda teenuse eest vastavalt tarbitud mahule. „Kui tehniliselt on võimalik parkimise eest tasu minuti täpsusega arvestada ja nii on seda aastaid ka tehtud, siis tuleb muuta pigem määrust, mis sätestab 15 minuti kaupa arvestamise,“ lisas Aas.

Parkimistasu korraldamise muutus on soodsam eriti neile autoomanikele, kes pargivad palju ja lühiajaliselt. Nurmoja arvutas välja, et 15minutilise süsteemiga oleks ta pidanud kuus ligi 40 protsenti rohkem parkimise eest maksma.

„Hea, et see asi nii läks,“ ütles Nurmoja tagantjärgi. Nurmoja ütles, et see on üsna tõenäoline, et just tema tõttu parkimissüsteem muudeti. Samas ei tahtnud ta kindlalt väita, et ainult tänu temale linnavalitsus reageeris.

Nurmoja saatis päevalehtedele kirjad, mis sisaldasid nii transpordiameti kui ka parkimiskorraldusega tegeleva firmas Ühisteenused vastuseid. Tänu nendele kirjadele tuli uus parkimiskorraldus laiemalt avalikuks. 

Hetkel kuum