Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Investeerida ise või fondi kaudu?

    Kas usaldada iseennast ja võtta suuremaid riske või suunata rahapallid fondidesse rasva koguma? Arvamused lähevad lahku, mõlemal poolel on tugevaid argumente.

    "Enne tasub tegeleda juba ettevõtlusega, kui investeerida fondide kaudu," lausus aktiivne investor Rene Ilves. "Mina pooldan ise investeerimist. Fondide kaudu investeerimise süsteem on mitmete vigadega. Isegi kui fondijuht võib olla maailma kõige targem inimene ja teada investeerimisest kõike, siis ta allub ikkagi klientide rahavoole."
    "Kas kliendid tõmbavad raha välja või panevad sisse? Kliendid ei tea investeerimisest tavaliselt eriti midagi ja siis juhtubki, et raha tõmmatakse välja halbadel aegadel ja pannakse sisse headel aegadel. Ehk - ostetakse kallilt ja müüakse odavalt," jätkas Ilves. Fondijuhil on sellistes tingimustes raske head tootlust teha. Ilvese hinnangul pole fondijuht vaba oma otsuste tegemisel, vaid sõltub ikkagi palju väikeinvestorist, kel pole aga investeerimisest just palju aimu.
    Ise investeerimise puhul peab Ilves plussiks seda, et kui on oma konto, siis saab vabalt raha juurde panna ja ka välja võtta. Tavaliselt väikeinvestoril on tema hinnangul see probleem, et investeeritakse seda raha, mida ei tohiks.
    "Investeeritakse seda raha, mida võiks elus vaja minna. Kuid investeerima peab ikka seda raha, mida saab seal hoida. Halbadel aegadel osta ja headel müüa," märkis Ilves.
    Kui tõesti enda nupp nii teravalt ei noki, siis on investor Ilvese hinnangul alternatiiv anda enda portfell ajalooliselt hea tootlikkusega pädeva portfellihalduri haldusesse. "Siis pole sinu raha teiste investorite meelevallas, nagu on näiteks fondi puhul. Kui teised müüvad, siis sinu portfellis ei müüda," märkis Ilves.
    "Fondis on see asi ka, et kui turgudel hakkab halvasti minema, siis kaob turgudel likviidsus ja hakatakse müüma kvaliteetseid aktsiaid. Neil on mingi likviidsus säilinud. Ja investorid, kes fondi alles jäävad, hoiavad vähekvaliteetseid aktsiaid," märkis Ilves, lisades, et pigem tasub asjad endale ise selgeks teha. "Parem siis juba mitte investeerida. Kui inimene tõesti mitte midagi ei jaga, siis pole mõtet trügida. Pigem hakata siis juba ettevõtjaks," lisas ta.
    Fondidest jääb häid ettevõtteid välja. Kui astutakse alles esimesi samme investeerimisturul, siis tasub staažika raharullide keerutaja ja riskimaia investori Arvo Nõgese sõnul võib-olla kasutada fonde, kuid kui investeerides oma tarkusele ja kogemusele tugineda, on võimalused suuremad.
    "Kui endal kindlat tunnet pole, siis tasuks minna fondide kaudu, kuid mina olen alati ise investeerinud," rääkis Nõges. Ta lisas, et kui puudub kogemus, siis on hea, kui raha paigutavad kogemusega inimesed. Kuid kui seda raha paigutamist jälgida, siis tasub sellest õppida, igakuistest raportitest.
    "See on fondi kaudu investeerimisel kindlasti plussiks," märkis Nõges, kel enda portfellis on väga erinevaid aktsiaid. "Oma peaga investeerides on võimalik võtta selliseid positsioone, mida fond kunagi ei võta. Ka väga paljud head ettevõtted jäävad fondidest välja," lisas investor.
    Ise investeerides hoiad tasude pealt kokku. Kawe Kapitali partneri Kristjan Hänni hinnangul pole investeerimine just eriti hea võimalus rikkaks saada. Kuid pigem soovitab ta ise investeerida.
    "Mina soovitan ise investeerida, kui inimesel on tahtmist ja võimalust sellega oma põhitööna või selle kõrvalt pidevalt tegeleda. Kõik, kes samamoodi soovitavad ise teha, peavad olema samas positsioonis nagu meie - investeerimine peab olema nende põhitegevus," märkis Hänni. Ise tehes hoiab kokku haldustasusid ja võetakse suuremaid riske, lisas ta.
    "Sellega on muidugi nii, et mõjule pääsevad need, kes on riske võtnud ja võitnud. Kunagi ei kuule neist, kes võtavad ka riske, kuid kel ei lähe nii hästi," lausus Hänni. Kõigil neil, kel on põhitööks midagi muud, neile sobib investeerimine fondide kaudu tema sõnul siiski rohkem.
    Investor Stefan Andersson soovitab aga panna kokku enda isiklik aktsiaportfell. "Kes seda ei taha/julge, võiks kas investeerida fondidesse või börsil noteeritud investeerimisfirmadesse." Andersson loetleb Stockholmi börsil noteeritud firmasid: Industrivärden, Investor, Öresund, Lundbergs ja Latour.
    Kes siiski eelistaks fonde, peaks tema sõnul esmalt vaatama vastava fondi halduskulusid. Kindlasti tuleks vältida fonde, mis võtavad edukustasusid. Fondide ajaloolist tootlust tuleks vaadata vähemalt 5aastases perspektiivis. Ühe aasta tootlus ei ütle fondihalduri kohta mitte midagi.
    Anderssoni sõnul peaks Eesti investor otsustama, mis on tema jaoks n-ö koduturg. "Paratamatult on Tallinna börs võrreldes Põhjamaa börsidega väike ja kindlasti tuleks Tallinnale lisaks veel mõnda Põhja-Euroopa turgu hästi jälgida," lisas ta.
    Rikkaks saab start-up'idega. IT-ettevõtte Webmedia juhi Taavi Kotka hinnangul nõuab ise investeerimine rohkem pühendumist ja aega, seetõttu on fondide puhul lihtsam, kuigi neil on ka omad miinused.
    "Olen investeerinud nii fondidesse kui ka üksikaktsiatesse. Viimaste puhul küll ainult nendesse ettevõtetesse, mida ise tänu IT-valdkonna spetsiifikale paremini tunnen ja mille trende suudan ise ette tajuda," seletas Kotka enda põhimõtteid investeerimisel. Kuid, kes investeerides rikkaks tahab saada, võiks ettevõtja hinnangul vaadata hoopiski start-up'ide poole.
    Tarkinvestori asutaja ja investeerimishai Kristjan Lepiku hinnangul on investeerimisportfelli juhtumine sarnane auto valimisega. "Ei saa öelda, et üks oleks sobivaim auto kõigile, sama ka investeerimisega. Kel palju kogemust ja aega, võib ise portfelli juhtida, kel kogemust või aega vähem, saab kasutada varahaldureid. Finantsinnovatsioon on investeerimist lihtsustanud, indeksaktsiate abil rahuliku portfelli koostamine peaks pea kõigi jaoks jõukohane olema," soovitas Lepik.
    Lähiaastateks peab ta turgudel kõige olulisemaks rahulikku tegutsemist. "Näiteks kui Euroopa võlakriisi tulemusena Euroopas peaks pinged edasi kasvama, siis see regioon ka ebapopulaarne investeerimise seisukohast, kuid see võib olla ostukoht Euroopa aktsiate suhtes," märkis ta.
     Tasub teada 19 soovitust investorile*Riskide hajutamiseks oma erinevaid investeeringuid ehk ära pane kõiki mune ühte korvi.*Viletsa ajastamise mõju vähendamiseks osta aktsiaid mitmes jaos.*Pööra tähelepanu investeeringu kuludele - ideaalne, kui need jäävad 0,5 protsendi sisse investeeringu summast.*Investeeri pikaajaliselt, ära aja taga kiiret rikastumist.*Ära armu investeeringusse.*Investorite headus tuleb välja langustega hakkama saamisest.*Kui on hoiatavad märgid kriisist (majanduslangusest või aktsiaturu kukkumisest), vähenda aktsiate (ka kinnisvara) osakaalu portfellis.*Jutt, et kogu aeg peab aktsiaturul olema, on vaid müüt.*Jutt, et tehinguid ei tasu ajastada, on samuti vaid müüt.*Investeeri vaid sellesse, millest saad aru (vajadusel lase nõustajal endale investeerimistoode üksipulgi lahti seletada).*Kui arvad, et tead investeerimisest ja turgudest kõike, siis sellest hetkest teed saatusliku vea - kõik muutub.*Langeta otsused ise, kuid kuula ka analüütikuid ja meediat, kui teist arvamust - ehk saad midagi teada, mida varem ei teadnud, ehkki teiste arvamusega ei ole vaja tingimata nõustuda.*Ole ahne, kui kõik kardavad, ja ettevaatlik, kui kõik on eufoorias.*Kaos võib olla parim ostuvõimalus.*Turu madalseise saavad oma kasuks ära kasutada ainult need, kellel on põhjas raha.*Et madalseisus oleks raha, müü, kui turg hakkab langema ja perspektiivid on halvenenud.*Parim investeerimisotsus võib olla ostmisest loobumine.*Vaata koduturust kaugemale. NB! Arvesta, et III samba maksusoodustust saab rakendada ka välisfonde ostes. Uuri oma panga koduleheküljelt.*Kahjumi piiramine on odavam kui kaotuse tagasiteenimine.
    Autor: Kadrin Karner, Kaisa Gabral
  • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: riigi kommunikatsioon võiks arvestada selle mõju majandusaktiivsusele
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Inimeste nõrk kindlustunne pidurdab tarbimise taastumist. Riik võiks oma avalikus kommunikatsioonis riigirahanduse, maksude ja sõjaohu kohta arvestada rohkem selle mõju majandusaktiivsusele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Apple’ilt turuosa napsanud Huawei kasvatas hüppeliselt puhaskasumit
Huawei Technologiesi puhaskasum kasvas aasta esimeses kvartalis hüppeliselt 564%, ulatudes 2,71 miljardi dollarini, selgub Yahoo Finance’ist.
Huawei Technologiesi puhaskasum kasvas aasta esimeses kvartalis hüppeliselt 564%, ulatudes 2,71 miljardi dollarini, selgub Yahoo Finance’ist.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Luksusturismi ettevõtjad õpetavad, kuidas meelitada rikkad metsa raha kulutama
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Saates “Turismitund” võeti luubi alla, kuidas rikkad inimesed majanduslanguse ajal enda hellitamisega toime tulevad.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Kevadpüha raadios: juhtimisest, idufirmadest ja finantsidest
Kolmapäeval räägitakse Äripäeva raadios konkursi „Parim juht 2024“ finalisti, Swedbanki juhi Olavi Lepaga tulemustlikust juhtimisest.
Kolmapäeval räägitakse Äripäeva raadios konkursi „Parim juht 2024“ finalisti, Swedbanki juhi Olavi Lepaga tulemustlikust juhtimisest.
Tuntud ettevõtte turundusjuht leevendas Mihkel Raua süütunnet
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Märtsis tegi jaekaubandus vähikäiku
Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli tänavu 4% väiksem kui aasta tagasi, kõige rohkem kahanes tööstuskauba müük, teatas statistikaamet.
Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli tänavu 4% väiksem kui aasta tagasi, kõige rohkem kahanes tööstuskauba müük, teatas statistikaamet.
FT: Kuidas Euroopa on pannud teised riigid raha eest oma välispiiri valvama
Paremäärmuslaste võidukäiku pelgav Euroopa Liit võtab tänavuste valimiste eel kasutusele üha karmimaid meetmeid sisserände piiramiseks.
Paremäärmuslaste võidukäiku pelgav Euroopa Liit võtab tänavuste valimiste eel kasutusele üha karmimaid meetmeid sisserände piiramiseks.