6. juuni 2011 kell 18:24

Fitch kergitas üllatuslikult Ungari reitingut

Reitinguagentuur Fitch muutis Ungari reitingu väljavaate negatiivselt stabiilseks. Uudis üllatas finantsturge ja analüütikuid, vahendab Wall Street Journal. 

Reitingu väljavaate muutmine Fitchi poolt annab alust loota, et ka teised agentuurid järgnevad ning riik pääseb langemisest rämpsreitingu tasemele.

Kuni tänaseni olid kõik suuremad reitinguagentuurid hinnanud Ungari väljavaate negatiivseks. Seda vaatamata faktile, et Ungari krediidikulud on märgatavalt madalamad kui Kreekal, Portugalil ja Iirimaal.Fitchile annavad optimismiks alust Ungari sel kevadel väljakuulutatud struktuurireformid. Fitch usub, et Ungari suudab eelarvedefitsiidi langetada aastaks 2012 alla 3% SKP-st.

Analüütikud eeldasid, et reitingu väljavaate tõstmine tuleb selle aasta kolmandas või neljandas kvartalis.

 “Valitsuse edukas keskmise perspektiiviga fiskaalne konsolideerimisprogramm koos märkimisväärse ja jätkusuutliku eelarvedefitsiidi vähendamisega ning võla suhe SKP-sse võib viia reitingu tõstmisele,” ütles Fitch. Lisaks võivad Fitchi hinnangul reitingut tõsta ka head kaubandusnäitajad ja langev välisvõlg.

Ungari välisvõlg on umbes 80% SKP-st ja seega kõrgeim Kesk- ja Ida-Euroopas, kuid siiski oluliselt väiksem nii mõnegi eurotsooni riigi omast.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum