Sirje Rank • 13. juuni 2011 kell 20:31

S&P-lt Kreekale madalaim reiting maailma riikide seas

Reitinguagentuur S&P kärpis esmaspäeval Kreeka reitingut kolme pügala võrra tasemele CCC, mis on maailma madalaim võlareiting, põhjendades otsust järjest suurema tõenäosusega, et Kreekal tuleb oma võlad restruktureerida.

Kreeka ELi/IMFi abiprogrammi täitmine on järjest suurema küsimärgi all, arvestades Kreeka järjest kasvavaid finantseerimisvajadusi ning jätkuvaid poliitilisi erimeelsusi võimalike lahenduste osas, teatas S&P agentuuri Bloomberg vahendusel.

Kreeka, Iirimaa ja Portugali võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind (CDS) kerkis täna rekordtasemele kartuses, et suutmatus turge rahustada seab ohtu nende võime oma võlakohustustega toime tulla.

„Reitinguagentuurid püüavad turule järgi jõuda,“ ütles JP Morgani strateeg Gianluca Salford. „Turg on sisse arvestanud väga suure tõenäosuse, et Kreeka ei suuda oma võlakohustusi täita. Agentuurid reageerivad turul juba sisse arvestatud negatiivsele infole ja mitte vastupidi.“

Kreeka võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind kerkis täna rekordilisele 1610 baaspunktile. Iirimaa puhul kerkis hind 740 baaspunktile ja Portugali puhul 764 baaspunktile.

Kreeka kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäärade vahe Saksamaa sama tähtajaga võlakirjadega kärises 1402  baaspunktile, mis on lähedane rekordile.

S&P pole ühelegi riigile andnud nii madalat reitingut nagu CCC. Reitinguagentuur Moody’s Kärpis Kreeka reitingu 1. juunil tasemele Caa1, millega Kreekast madalaim reiting on veel vaid Ecuadoril.

S&P langetas Kreeka reitingut ajal, mil Euroopa Keskpank ja Saksamaa on selgelt eri meelt kas ja millisel määral tuleks Kreeka abipaketti kaasata ka Kreeka võlausaldajad. Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet kordas täna hoiatust, et Kreeka abipaketis tuleks vältida mistahes meetmeid, mis tooks kaasa n.ö krediidisündmuse ehk olukorra, kus Kreeka ei suuda oma laenulepingute tingimustest kinni pidada.

S&P jättis Kreeka reitingu väljavaate negatiivseks, mis tähendab, et Kreeka reiting võib alaneda tasemel SD (selective default), kui Kreeka oma võlad restruktureerib või survestab võlausaldajaid laenu tähtaegu pikendama.  S&P hindab, et Kreeka võlausaldajad võivad oma rahast tagasi saada 30-50%.

 

Hetkel kuum