Sirje Rank • 14. juuni 2011 kell 11:40

Ministrid arutavad täna Kreeka abipaketti

Euroopa rahandusministrid kogunevad täna Brüsselis erakorralisele kohtumisele, et tulevaks nädalaks Kreeka uue abipaketi tingimustes kokku leppida.

Eesmärk on ära hoida esimese euroala riigi pankrot, millele reitinguagentuur S&P on äsja andnud madalaima reitingu kogu maailmas, vahendas agentuur Bloomberg.

Kreeka kümneaastase tähtajaga võlakirjade intressimäärad kerkisid tänase kohtumise eel rekordilisele 17,12%-le.

Kohtumisel püütakse siluda erimeelsusi selles osas, kuidas kaasata Kreeka võlakoorma leevendamisse ka Kreeka erasektori võlausaldajad, ning panna paika uue abipaketi detailid, mille ELi valitsusjuhid tuleval nädalal Ülemkogul kinnitaksid.

„Turg hindab liiga suureks tõenäosust, et Kreeka kohe pankrotti läheb,“ ütles Nomura International Plc ökonomist Peter Westaway. „Poliitikud ei lase Kreekat pankrotti. Täielik luul on seda arvata.“

Reitinguagentuur S&P andis Kreekale eile madalaima reitingu maailmas. Kreeka võimaliku maksejõuetuse vastu kindlustamise hind signaliseerib aga tõenäosust, et kolmel juhul neljast on Kreeka viie aasta perspektiivis pankrotis.

„Kreeka pankrot tuleb – küsimus on millal, mitte kas,“ ütles Granite Springs Asset Management LLP tegevjuht Vincent Truglia. „Tegemist on maksevõime probleemi, mitte likviidsusprobleemiga. Aitab ainult võlgade mahakandmine.“

Euroopa Keskpank on teatanud, et võib aktsepteerida lahendust, kus võlausaldajad vabatahtlikult praeguste võlakirjade maksetähtaja saabumise järel uuesti uusi Kreeka võlakirju ostavad. Mitte aga Saksamaa pakutud lahendust, kus praeguste võlakirjade maksetähtaegu kuni seitsme aasta võrra pikendataks. Selle klassifitseeriks reitinguagentuurid kindlasti pankrotiks.

„Just keskpanga väga vankumatu seisukoht on see, mis erasektori kaasamisest nii plahvatusohtliku teema on teinud,“ ütles Commerzbank AG analüütik Lutz Karpowitz.

Hetkel kuum