Saksamaa ja Euroopa Keskpanga vastasseis süveneb

Sirje Rank 10. juuni 2011, 14:17

Saksamaa parlament võttis täna vastu soovitusliku iseloomuga otsuse, mis toetab Kreekale lisaabi andmist üksnes tingimusel, et selles osalevad ka Kreeka võlausaldajad erasektorist ning IMF.

Sellega suureneb surve kantsler Angela Merkelile taotleda lahendust, millele Euroopa Keskpank on kategooriliselt vastu.

Alles eile kordas keskpanga juht Jean-Claude Trichet, et pank ei toeta ühtegi lahendust, mis ei ole absoluutselt vabatahtlik. Igasugune muu lahendus oleks „tohutu viga“, mis riskiks saata uue šokilaine üle Euroopa ning laiemalt kogu maailma finantssüsteemi.

„Kui Kreeka maksevõime osas on kahtlused, on erasektori osalemine probleemi lahenduses vältimatu,“ ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble täna parlamendi ees esinedes, vahendas Wall Street Journal. Samuti märkis ta, et väga raske on hinnata, kui palju Kreeka täiendavat abi võiks vajada.

Saksamaa ettepanek on Kreeka võlakirjad vahetada pikema tähtajaga võlakirjade vastu. Reitinguagentuurid on aga märku andnud, et sellist lahendust tõlgendatakse Kreeka maksejõuetuse tunnistamisena, mis riskiks investeerimisjärgu reitingu viia ka Portugalilt ja Iirimaalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2011, 14:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing