Kreeka börs vajus 1997. aasta märtsi tasemeni

Raivo Sormunen 14. juuni 2011, 13:32

Ateena börsiaktsiate liikumist jälgiv ASE üldindeks alustas tänast päeva 1238. punktil ehk 1,9% miinuses. Tegemist oli indeksi madalaima tasemega pärast 1997. aasta märtsi. Keskpäevaks oli närviliselt liikuv börsiindeks jõudnud eilse sulgemistaseme juurde.

S&P kärpis eile õhtul Kreeka võlakohustuste reitingut kolme pügala võrra tasemele CCC ning hindas, et riigi võlausaldajad võivad tagasi saada oma investeeringust 30–50%. Reitinguagentuur pole ühelegi teisele riigile veel nii madalat võlakohustustele andnud.

Kreeka finantsnõrkus kasvab ka investorite silmis. Eile tõusis Kreeka võla maksejõutuse vastu kindlustamise hind (5. aasta pikkune CDS) Markit andmeil rekordilise 1612 baaspunktini (16,12 protsendini).

Kreeka sisemise kriisi pingeid kerivad üles ka Euroopa Keskpank ja euroliidu liider Saksamaa, kes ei suuda leida ühist nägemust, kas ja millisel määral tuleks Kreeka abipaketi kaasata ka riigi võlausaldajad. Keskpank on siiani seda meelt, et peaks vältima Kreeka võlakirjade restruktureerimist.

Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn ütles ajalehele Sueddeutsche Zeitung, et Kreeka kriisi lahendus pole nii kaugel, kui mõned võivad arvata, ning tõi välja võimaliku „Viini algatuse“ diili, mille kohaselt julgustataks Kreeka võlakirju omavaid panku väärtpabereid pärast nende aegumist juurde ostma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. June 2011, 16:17
Otsi:

Ava täpsem otsing