FI: kitsaskoht pensionide väljamaksmine

Kadrin Karner 16. juuni 2011, 13:44

Uus võimalik kitsaskoht on pensionide väljamaksmine ning olukorras, kus kogunenud säästud on väikesed, peaks inimene saama ise otsustada, mida säästudega teha, rääkis finantsinspektsiooni juhatuse esimees Raul Malmstein.

"Pean siinjuures siiski mainima ka võimalikku uut kitsaskohta II pensionisamba regulatsioonis. See puudutab pensionide väljamaksete faasi. Esimesed signaalid väljamaksete regulatsiooni rakendumisest näitavad, et avalikkusele võivad siin jääda mitmed võimalikud aspektid arusaamatuks," ütles Malmstein. Tema sõnul peaks juhul, kui kogumisperiood on olnud lühike ja II pensionisambasse kogunenud säästud on väikesed, andma inimestele senisest suurema võimaluse ise otsustada, mida oma säästudega teha, mitte suunama neid kohustuslikus korras elukindlustusseltsi pensionilepingut sõlmima.

"Ka kindlustusseltside vaheline konkurents oodatavat eluiga kirjeldavate suremustabelite osas võib olla küsitav, sest see ei võimalda inimestel üheselt mõistetavalt hinnata erinevate elukindlustusseltside teenusega kaasnevaid kulusid. See teema jääb finantsinspektsiooni huviorbiiti kindlasti aastateks," selgitas ta.

Samas tõdes inspektsiooni juht, et tal on hea meel selle üle, et enamik finantsinspektsiooni poolt aastaid tähelepanu keskmes olnud pensionifondide regulatsioonide mõningad kitsaskohtad tasumäärade ja fondide vahetamise sageduse osas ning riskide juhtimise osas on regulatsioonide täpsustamise näol ellu viidud.

"Samas oleme ka ise tõsiselt peeglisse vaadanud ja oluliselt tõhustanud pensionifondide järelevalvet. Oleme sisse viinud riskipõhise järelevalvemudeli, mis toob endaga kaasa oluliselt tihedama suhtluse ja kontrolli pensionifondide valitsejate tegevuse üle," ütles Malmstein.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    18. June 2011, 14:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing